Министерство на външните работи категорично заявява, че българската позиция относно европейската интеграция на Република Северна Македония остава непроменена. Изявлението идва на фона на публикации, които тръгнаха от миналата седмица, че България и правителството на Кирил Петков тихомълком се опитва да вдигне ветото, което страната ни наложи за започването на преговорите на РСМ с Европейския съюз. В позицията на Външно министерство не се уточняват публикациите, които се опровергават.

Бербок иска до юли ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония

Бербок иска до юли ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония

За германския външен министър дори това е много закъснял ход

България продължава да се придържа към Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 09 октомври 2019 г., подкрепена единодушно с Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г., както и от заседанието на КСНС от 10.01.2022 г., се посочва в изявлението на МВнР. 

Позицията е била потвърдена и от министър Теодора Генчовска по време на разговора си с германския външен министър в рамките на Съвет "Външни работи", проведен в Люксембург вчера. През миналата седмица след публикация на лидера на ИТН Слави Трифонов останалите три партии в коалицията опровергаха твърденията му. Това направи и премиерът Кирил Петков. 

"По отношение на началото на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, от ключово значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските отношения и получаването на ясни гаранции в рамките на процеса на преговори на ЕС за по-нататъшно изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. Очакваме конституционни гаранции за спазването правата на българите в Република Северна Македония."

Кирил Петков спазва коалиционното споразумение за Македония

Кирил Петков спазва коалиционното споразумение за Македония

Ситуацията в Украйна направила темата Северна Македония още по-чувствителна

Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с конкретни срокове, уточняват още от Външно министерство.

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от ключово значение продължава да бъде следването на критерия за собствените заслуги на всяка една страна кандидат и спазването на фундаменталните ценности на Съюза, включително зачитане на правата на човека и спазване на принципа на добросъседство.

Премиерът на РСМ убеждава, че няма тайно споразумение с България

Премиерът на РСМ убеждава, че няма тайно споразумение с България

Ковачевски подчертава, че никога не е говорил за дата, а за бързо, но не прибързано решение на отворените въпроси с България