Няма тайни преговори или тайно споразумение, а отношенията с България се основават на честна комуникация между двете правителства, двамата премиери и работни групи с конкретни резултати в областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, културата и европейската интеграция, коментира премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщава "Нова Македония".

Премиерът допълни, че в резултат на работните групи вече са подписани редица меморандуми, имаме договорености за конкретни стъпки в различни области като увеличаване на транспортните квоти за транзитно преминаващи през Република България превозвачи.

Ковачевски добави, че Министерството на икономиката е в контакт с българското Министерство на енергетиката за ускоряване на работата по газовия интерконектор в участъка от Петрич до Струмица, който е важен за енергийното снабдяване и диверсификация.

Слави Трифонов "повдига вежда" на Петков за солова акция спрямо РСМ

Слави Трифонов "повдига вежда" на Петков за солова акция спрямо РСМ

И за реплика спрямо Любомир Каримански

"Имаме и комуникация с България за ежедневно справяне с кризата, във всички части като енергия, храна и т.н. Бих искал да призова някои от представителите на опозицията или някои от независимите анализатори да не злоупотребяват с това, което имаме като контакти както със Сърбия, така и с България по отношение на ежедневната комуникация, която имаме за взаимно сътрудничество и справяне с изхода от кризата".

Ковачевски подчертава, че никога не е говорил за дата, а за бързо, но не прибързано решение на отворените въпроси с България.

"Министерствата на външните работи на двете страни работят по отворени политически въпроси и веднага щом има документ или решение, приемливо и за двете страни, ще бъде обявено."

По повод информацията, че има лица, които работят в държавни институции и са действали, за да не постигнат споразумение между Северна Македония и България, премиерът Ковачевски каза, че информацията е известна от първия ден и въпросът е в процедурите на съответните служби.

Позицията на БСП за РСМ остава непроменена

Позицията на БСП за РСМ остава непроменена

Стоят твърдо и в коалицията