Няма пробив за историята със Скопие, но се надявам да се увеличат по-умерените хора там. 3500 души се осмелиха да се афишират като българи в Северна Македония въпреки 100 г. преследвания - това говори много. Това заяви в интервю пред "24 часа" проф. Иван Илчев. 

"Гледах в Скопие половинчасово интервю с шефа на Комисията за преброяването - той с пяна на уста говореше срещу България и българите. Той пита: "Какво искат повече българите? Ето, преброяваме ги, увеличават се по-бързо и от сърбите, имат право на собствения си език, не ги колим, не ги бесим и никой не им пречи", а това абсолютно не е вярно", каза проф. Илчев.

Откриха 100-годишен масов гроб в македонско село, подозират, че останките са на българи

Откриха 100-годишен масов гроб в македонско село, подозират, че останките са на българи

Телата са в двора на лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети

В македонските учебници пише, че богомилството се е зародило там, защото там бил роден поп Богомил. Някой бе подлъгал премиера Кирил Петков със споразумението за цар Самуил от 2019 г.

Нито едно споразумение няма значение, ако не влезе в учебниците и не почне да се преподава на децата. Подобна тенденция в Северна Македония не се забелязват, каза той.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

"В техните учебници има смехотворни твърдения от рода на това, че богомилството се е зародило в Северна Македония, защото там бил роден поп Богомил, което се доказвало от факта, че там имало село Богомил.

Тогава на шега отговорих, че от тази гледна точка видният църковен отец св. Йоан Богослов е българин, защото в Кюстендилско има село Богослов. Това просто не са аргументи, но те са написани съвсем сериозно в техните учебници. Четвърта година обещават да се направят промени, но в момента няма никакво намерение да се работи в такава посока", каза проф. Илчев. 

Христо Иванов: Тайни договорки за ветото на РСМ няма

Христо Иванов: Тайни договорки за ветото на РСМ няма

Трудна коалиция, но няма да има предсрочни избори

По негова информация натискът върху българското правителство е много голям. Въпреки това не бива да се забравя, че ние нямаме нито силата, нито възможностите да наложим на друга държава как да нарича своето население и как то да бъде третирано.

"Това, на което се надявам, е да се увеличи броят на по-умерените и по-разбиращите хора в Северна Македония", каза проф. Илчев.

Каракачанов: В Северна Македония обезличават българите

Каракачанов: В Северна Македония обезличават българите

Това е политика още от Титова Юголавия, налага се нова идентичност