"Властите в Северна Македония използват всякакви приоми, за да покажат, че българите там са малцинство. Това е политика още от Титова Юголавия. Налага се нова идентичност и се обезличават българите." Това заяви в студиото на БНТ бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той коментира темите за Северна Македония и войната в Украйна.

По думите на Каракачанов премиера Кирил Петков се опитва да обясни как има напредък в преговорите със Северна Македония. Според него министър-председателя е поел ангажимент пред някого и за това говори така. Каракачанов бе категоричен, че напредък в преговорите не вижда.

Той определи като спекула притеснението на ЕС, че в Северна Македония може да се случи Украинския сценарий. Той допълни, че руското влияние там е доста слабо.

Каракачанов спомена и срещите на историческата комисия. Той коментира постигнатото съгласие за Климент Охридски и цар Самуил. Той не определи това като напредък, тъй като е договорено още през февруари. Сега остава само да се разберем за Възраждането, революционните борби, Гоце Делчев, и историята след ПСВ, добави той.

Като задължително условие за нормални отношение и отваряне на пътя към членство в ЕС на Северна Македония, Каракачанов определи спирането на фалшификациите на историята, на базата на които се налага омраза срещу българите. Постоянно се втълпява че българите са варвари и искат да окупират Македония, допълни той.

Не трябва да правим компромиси с националните интереси, категоричен бе Каракачанов.

Той коментира и темата за войната в Украйна. Каракачанов се противопостави на даването на оръжие на Украйна. Ние нямаме какво да дадем, каза той. 25 години политиците унищожаваха нашето въоръжение -танковете и самолетите ни бяха продадени или нарязани за скрап, за да се харесаме на някого. Каракачанов заяви, че трябва да се подхожда деликатно в тази ситуация. Може да се стигне до там да няма кой да ремонтира нашите самолети, допълни той. Не трябва да сме зависими от никого, било и той коалиционен партньор.

В заключение Каракачанов заяви, че е по-добре ЕС да инициира мирни преговори с Русия, отколкото ние да даваме оръжие и да удължаваме войната.

Северна Македония преброи само 3504 българи

Северна Македония преброи само 3504 българи

В Скопие представиха официалните резултати от националното преброяване

По темата за Македония направи коментар и съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки. Той е сигнализирал ЕК за нередности при преброяване на населението в Северна Македония. В писмото си той прилага свидетелски разкази за извършване на фалшификации. Според него власите в страната умишлено оказват натиск върху българите.

Ангел Джамбазки постави два въпроса пред Европейската комисия:

  1. Съблюдаван ли е процесът на преброяване на гражданите на Северна Македония от независими европейски представители?
  2. Кога Европейската комисия смята да повдигне темата за правата на българската общност в Република Северна Македония?

"Българският национален интерес, българският национализъм изисква от нас да защитаваме всеки един българин, който е нападнат някъде. Не да се снишаваме, не да се скатаваме.", заяви Джамбазки при посещението си в Болград.