Ако лекарите работеха, както работят скопските историчари, нямаше да остане жив човек. Това заяви пред БГНЕС диригентът Христо Христов - правнук на брата на Гоце Делчев Христо, който е единственият оцелял мъжки наследник.

Днес честваме 150 години от рождението на водача на българското национално освободително движение в Македония и Одринска Тракия Георги (Гоце) Делчев

Радев: И от двете страни на границата имаме нужда от силата на Гоце Делчев

Радев: И от двете страни на границата имаме нужда от силата на Гоце Делчев

Не трябва да забравяме, че Гоце Делчев е символ на свободата, каза премиерът Кирил Петков

Наследникът на Делчев категорично се обяви срещу фалшификацията и подмяната на българската история. Той не приема и така наречената "мултиперспективност", за която толкова много настояват така наречените историци в РС Македония. Това е явление, според което, всеки може да си тълкува както си поиска дадено исторически събития или личност без да взима под предвид историческите факти и извори.

"Лекарите, ако работеха както тези историчари, щеше ли да остане жив човек", пита Христо Христов. Според него на това течение трябва да се сложи край.

Стево Пендаровски сравни реториката на Кирил Петков с тази на Нелсън Мандела

Стево Пендаровски сравни реториката на Кирил Петков с тази на Нелсън Мандела

Няма да затваряме хора, за реакциите им, обясни той по повод освиркването му пред черквата "Св. Спас"

"Имам предвид фразите, които чувам от онази страна, които никой не ме е учил, нито съм ги чувал, нито мога да ги възприема с моя 60-годишен житейски опит. Става дума за така наречената мултиперспективност. Според нея всеки има правото да казва каквото иска. Било мултиперспективно. Но това не е вярно", възмутен е наследникът на Гоце Делчев - Христо Христов.

Като класически музикант Христов признава, че в професията си е смятал, че интерпретацията е най-важното нещо.

"Трябва да познаваш оригинала и от тук нататък да бъдеш достатъчно откровен, да бъдеш верен към автора и да го представиш. При всички случаи това е твоя интерпретация. Но наблюдавайки историческите разпри, започва да ми се струва, че моята професия е много по-точна, отколкото историята. Мислех си, че историята е много по-точно нещо", каза Христов и отново повтори, че на бялото не трябва да се казва черно. 

Историци: Дадохме костите, сега се молим да сложим цветя пред Гоце Делчев

Историци: Дадохме костите, сега се молим да сложим цветя пред Гоце Делчев

Само веднъж имаме съвместно с РСМ поставяне на цветя пред паметника на Гоце Делчев

Спомените за Гоце Делчев в неговото семейство са предимно лични.

"В нашия род за Гоце Делчев се е говорило като за най-културния и милия човек, изключително принципен. Той е бил любимец на много хора, имал е много последователи. Много сълзи са изплакани по него. От четирима братя трима са убити, което е огромна трагедия", каза Христо Христов, правнук на единствения оцелял брат на Гоце Делчев.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът