Едва ли има държава, която да желае повече от България приемането на Северна Македония в ЕС. Но това се определя от действията и подготовката на самата страна кандидат. "Много ми се иска да кажа, че тя е готова, но не виждам онези основания, които позволяват със "спокойно сърце да се направи тази крачка напред." Това коментира пред БНТ проф. Ангел Димитров от Историческата съвместна комисия с РСМ. Той посочи, че се очаква заседание на комисията след дни, на което ще се обсъждат отново стари теми. Затънали сме в края на Първото българско царство, времето на цар Самуил, поясни Ангел Димитров. А за последното й заседание той коментира, че е било, "че се очаква нещо положително".

По думите му важно вече е да се премине към темата Гоце Делчев.

Ангел Димитров отново: С РСМ трудно ще излезем от 11 век

Ангел Димитров отново: С РСМ трудно ще излезем от 11 век

Отново провал в работата на Смесената българо-македонска комисия

На въпроса дали в преговорите между България и РСМ има нови тези, Димитров обясни, че за Средновековието доказателствата не са толкова много, но от друга страна - личи нежеланието на македонските колеги да се работи според позоваване на фактите. Няма нито едно историческо свидетелство, което да говори за съществуване на исторически на македонски народ, а като се започне сериозна научна дискусия, те търсят заобиколни пътища, за да изглежда, че се води научна дискусия, добави експертът.

Комисията не може да бъде дотук, каза обаче професорът. Трябва да бъдат коригирани учебниците в онези периоди, които се разминават с научните стандарти. Засега няма такова желание от отсрещната страна, но това трябва да се случи, животът ще го наложи, категоричен е Димитров.

Политиците винаги са на ход, когато става въпрос за двустранни отношения, историята помага да се разберат съвременните проблеми, но те не определят отношенията, цялата отговорност е на политиците, посочи Ангел Димитров. Ние сме готови да помагаме, за да можем да имаме коректни и съвременни отношения, а не да търсим и да се позоваваме на избледнели спомени. Българската позиция е ясна и неуязвима, но въпросът е как я представяме и как я разбират, заключи той.

Македонските историци - от охранители на митове в идеолози на неразбирателството

Македонските историци - от охранители на митове в идеолози на неразбирателството

България няма да направи отстъпки към РСМ под външен натиск, убеден Ангел Димитров

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Нито крачка напред в работата на българо-македонската комисия

Нито крачка напред в работата на българо-македонската комисия

По думите на проф. Ангел Димитров македонците упорито бягат от определението за обща история