Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев. Toва заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония на брифинг във Министерство на външните работи.

Изявлението му идва след края на 14-ото заседание на комисията, състояло се чрез видеоконферентна връзка на 10 - 11 юни 2021 г.

По думите му комисията става все по-проблематична. Проф. Димитров бил убеден, че въпреки сериозните и фундаментални проблеми и различия между нас и Скопие, сме една съвместна комисия по исторически и образователни комисии, но от днешната среща започнал да задава въпроса дали наистина е така. Вчера македонските историци отказали да водят каквито и да било разговори по конкретна историческа тема, което било неизбежно за професионалните историци, посочи той.

На предишното заседание на комисията, когато се получило едно странно и неочаквано за българските историци блокиране на тяхна забележка в учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Тогава историческите експерти решили, предложили и било прието от македонските историци всяка страна да подготви един кратък текст структура как би могъл да изглежда такъв урок. Именно да направим една крачка напред, за да се освободим от излишното напрежение в тълкуването и оценката, изтъкна проф. Димитров.

Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са научен и културен факт

Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са научен и културен факт

Били резултат от дългогодишно историческо и културно развитие

"За наша голяма изненада, днес близо два месеца след тази среща ние предложихме такъв текст, но нашите колеги предложиха нещо, което не беше просто изненадващо, а напълно чуждо на характера на работата на тази комисия. Предложиха една теоретична рамка в най-общия смисъл за мултиперспективност, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува както решат, каквото и да е събитие", посочи проф. Димитров.

По думите му такъв подход на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото. Ние сме готови да работим на каквато тема искат, която бъде предложена от тяхна страна, да се върнем към обсъждане на личността на Григор Пърличев.

От страна на македонските историци обаче имало нежелание и тотално отхвърляне по този текст с настояване да се приеме и допълни един въображаемо приет текст преди 11 срещи. Тогава било предложено да се организира тристранно с възможност на четиристранно честване на Григор Пърличев - България, РСМ, Гърция и Албания.

Акцентът бил поставен върху това, че Пърличев като гръцки образован човек и поет на гръцки език, трябвало да бъде отбелязано. Тогава българските историци заявили, че нямали нищо против при такъв вариант при политическо съгласие за подобно честване, да подготвят текст, но с категоричната уговорка, че не е завършен текст и че би бил приет политическо съгласие за подобно тристранно честване. Нашето мнение като историци е, че не е нормално да се търсят такива съвременни политически ефекти, а да се направят двустранни чествания на историческата личност Пърличев, а не само на поета Григор Пърличев, обясни проф. Димитров.

Той се надява, че летните месеци ще дадат възможност за преосмисляне към отношение на работата на комисията. За съжаление отново за предложения вариант за текст за цар Самуил нашите колеги отказаха да работят по този текст, негодува проф. Димитров. "Отказът да се занимаваме с конкретните теми и проблеми, а нещата да се свеждат до едно поставяне на конкретните неща в една теоретична рамка", изтъкна историкът.

Опитът ни да ги накараме да вградят нещо конкретно за урока за цар Самуил не намери съгласие и разбиране. Такава е реалната ситуация и за това искрено се надявам, че ако комисията работи като историческа и образователна, трябва да започне да се занимава с конкретните исторически анализи и събития, настоя проф. Ангел Димитров.

Нито крачка напред в работата на българо-македонската комисия

Нито крачка напред в работата на българо-македонската комисия

По думите на проф. Ангел Димитров македонците упорито бягат от определението за обща история

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.