Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония. 

На брифинг в Министерството на външните работи съпредседателят ѝ проф. Ангел Димитров заяви, че колегите му от бившата югорепублика продължават да бягат от определението за обща история.

"В пълно противоречие с бодрите твърдения на политици от Северна Македония, че сме завършили Средновековието и вървим напред, все още сме в X век и няма никаква крачка напред", подчерта той.

По думите му не е разрешен спорът за цар Самуил и събитията от края на Първото българско царство и е налице цялостно нежелание да се споменава, че от средните векове започва това, което наричаме обща история.

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

Терминът "македонски" разделя историците ни

"Сблъскваме се с едно странно нежелание на нашите колеги да се съобразят с основни за научните изследвания, принципи като уважение към историческите източници и съобразяване с доминиращите научните изследвания по тази тематика в световната историческа наука. Нашите колеги си дават сметка, че тяхната позиция е трудно защитима, но упорито настояват да бъдат равнопоставени постиженията на световната медиевистика и някои съчинения по тази тема, които са на местните историци и може би на няколко души от бивша Югославия", обясни проф. Димитров.

Македонците търсят диалог с България, но настояват на своето

Македонците търсят диалог с България, но настояват на своето

Пуснаха "Македонски манифест" на МАНИ, Охридската архиепископия и на университета

Той е на мнение, че има "двоен стандарт" в оценката за Самуил в зависимост от това дали говорим за общи чествания, или за текстовете на македонските учебници: "Това, което за нас е крайно неприемливо, е упоритото бягство от определението за обща история, което е залегнало в Договора за приятелство и добросъседство", поясни още той.

В отговор на въпроса дали македонците очакват промяна след изборите, проф. Ангел Димитров подчерта, че работата на комисията е експертна и не би трябва да се влияе от политическата конюнктура.

Проф. Димитров песимист за работата на българо-македонската комисия
Обновена

Проф. Димитров песимист за работата на българо-македонската комисия

Той призна, че трудно с работи с колегите им

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

На заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Още преди това преговорите между българските и македонските историци в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната".

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Преговорите на българо-македонската комисия още са в застой

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която имаше прогрес.