Гоце Делчев е загинал за Македония и не може да бъде отделен от македонския народ. Това заяви съпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси Драги Георгиев интервю за македонската телевизия ТВ 24, съобшава БНР.

Той посочи, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около личността и делото на Гоце Делчев.

Невъзможно е да бъде постигнато решение, когато членове излагат аргументи, че Делчев е българин или македонец, категоричен бе Георгиев.

По негови думи именно Гоце Делчев е най-големият национален герой на македонския народ и е невъзможно да бъде отделен от него.

"България има Васил Левски, Христо Ботев. Гоце Делчев няма това място в България, което има в Македония. Съвсем заслужено той е най-големият исторически мит и национален герой на македонския народ", заяви Георгиев.

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Без никакъв напредък за учебниците и за Гоце Делчев

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси

Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси

Съветниците в историческата комисия имали креативно мислене

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.