Вярвам, че ще разрешим историческите въпроси с България. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за "Дойче Веле", съобщава БГНЕС.

Той направи анализ на управлението си от юни 2017 г. до днес.

Очаква се Заев да подаде оставка като премиер и на 3 януари да бъде съставено служебно правителство, което да управлява страната до провеждането на предсрочни избори на 12 април догодина.

Заев коментира предстоящата си среща с българския министър-председател Бойко Борисов, която ще се състои, след като той вече се е оттегли от своя пост. Въпреки че тя е в неговата частна програма, той обеща да предложи креативни решения на Борисов, за да продължат двете страни да вървят заедно напред.

Вярвам, че ще разрешим историческите въпроси и ще помогнем на двете комисии, както беше първоначалната идея - да се изгради приятелство чрез споразумението, а не да се създава враждебност, заяви той. По негови думи решение ще се намери, тъй като той и съветниците в Смесената историческа комисия имали креативно мислене.

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Без никакъв напредък за учебниците и за Гоце Делчев

Заев бе категоричен, че предсрочните избори ще се проведат на 12 април и това не подлежи на обсъждане от нито една партия.

"Служебното правителство трябва да се състави на 3 януари и от това не трябва да се отстъпва. Трябва да гледаме на изборите на 12 април като на приключен въпрос", категоричен бе той.

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония
Обновена

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с миналото, посъветва Борисов