Не съм оптимист, особено имайки предвид това, което се случва напоследък в Скопие.

Това заяви пред БНТ проф. Ангел Димитров, председател на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония. 

По думите му заседание на съвместната комисия по историческите въпроси с Република Северна Македония ще се проведе онлайн на 3 и 4 декември.

Целта на българските представители е на това заседание да се направи крачка напред и да приключат споровете около Средновековието, заяви проф. Димитров. 

На срещата ще продължат с бележки по съдържанието на учебника по история за 7 клас в Република Северна Македония, в който се третира исторически времето на Средновековието.

"Ние ще настояваме да се завърши прегледа не само за Първото Българско царство, но категорично и за второто и дори, ако успеем, говоря за тази предстояща среща, да навлезем и завършим ранния Османски период, на Османската власт над Балканите. Но никак не е малка задачата. Надявам се поне по отношение на Средновековието да направим една крачка напред", подчерта проф. Димитров.

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Думите му трябва да залегнат в международно правен документ

И досега не са били интензивни и чести срещите на членовете на комисията, за следващата година са предвидени 5 срещи, което е изключително недостатъчно, според съпредседателя от българска страна.

"Думите на премиера Заев, които предизвикаха известна надежда, че има нов поглед към миналото, от възможността да се излезе от създадената неприятна и за двете държави обстановка, срещнаха сериозна критики дори от членовете на съвместната комисия", отбеляза професорът. Според него това е един сигнал, че ги очаква доста напрегната и не съвсем резултатна работа.

"Трудно се работи с нашите колеги", призна той.

"Българската позиция е единна, тя е политически монолитна. Въпросът е какво ще се случи там с това разминаване между казаното на политическо ниво и тази игра на самостоятелност, която се опитват да демонстрират нашите колеги", подчерта проф. Ангел Димитров.

Вниманието на обществеността е прекомерно върху работата на тази съвместна комисия по исторически и образователни въпроси, в крайна сметка противоречията не са създадени от историците, коментира проф. Димитров.

"Това, което се случи в Република Северна Македония, е времето, в което беше създадено противоречието - то е политическо, не е исторически формирано. Всичко е последица на тези десетилетия след 1944 г. насам", поясни историкът.

Ако няма воля от страна на Република Северна Македония да се направят стъпките напред в политическата сфера, това обрича очакванията и разговорите на много далечна перспектива.

Решаването на проблемите зависи от политиците, но и от историците. Не може колегите от Република Северна Македония да чакат нова ситуация в страната, нова обстановка, за да направят крачка към нова по-самокритична интерпретация на миналото, отбеляза проф. Димитров.