Македонската идентичност и език не са и не може да бъдат предмет на каквито и да са преговори. Нашата идентичност и македонският език са резултат на културен и научен факт, резултат на дългогодишното историческо и културно развитие. Това подчерта президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за сръбския вестник "Политика", цитирано от БТА.

Процесът на развитие на нашата идентичност и език по нищо не се различава от развитието на езиците и културите на съседните народи, твърди Пендаровски и допълва, че в сравнение със съседите си Северна Македония най-късно завършва своята държавност чрез сложен процес на борба за национално освобождение и еманципация и вероятно този фактор има голямо влияние върху определени тенденции на отричане в част от обществеността и политиците в съседните държави.

Вучич вижда в България смешна малка държава, блокираща РСМ

Вучич вижда в България смешна малка държава, блокираща РСМ

Той не иска да свърши като Заев с потупване по рамото и признаване на Косово

Нашата държавност и нашият стандартен език обаче са завършен процес и този факт трябва да бъде приет от всички като ключов фактор за изграждането на сътрудничество, като се има предвид, че всички съседни държави имат същата стратегическа ориентация към ЕС, настоя Пендаровски.

В интервюто президентът говори и за пътя на европейска интеграция на страната, за спора с България и за помощта, която страната получи от Сърбия за справяне с последиците от панденията.

"Ние сме благодарни на приятелска Сърбия за навременната помощ за справяне с последиците от пандемията и особено в процеса на ваксинация. Сърбия направи всичко по възможностите си да ни помогне и ние ценим този приятелски жест и няма да го забравим", казва Пендаровски.

Проф. Топалов: Мечтите на РСМ да прескочат София, са неизпълними

Проф. Топалов: Мечтите на РСМ да прескочат София, са неизпълними

Мнозина бъркат ЕС със СССР, смята дипломатът

Той оценява разговорите с българския президент Румен Радев в Скопие и Рим като "позитивен сигнал за отношенията между двете държави и намаляване на напрежението, подгрявано по различни начини в изминалия период".

"Вярвам, че е в интерес на двете държави, а и на самия ЕС, час по-скоро да се намери изход от ситуацията и в този контекст оценяваме усилията на Португалското председателство на ЕС. Смятаме тяхното предложение за солидна основа за по-нататъшното водене на разговорите. Двете държави имат капацитет да решават въпросите чрез диалог. Впрочем ние доказахме това с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество с България през 2017 г., който е много важен договор и представлява основа за изграждането на по-нататъшните отношения и сътрудничеството между двете държави и сближаване на двата народа", отбелязва Пендаровски.

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Към България има огромно внимание