"Много хора бъркат Европейския съюз със Съветския съюз. Мечтите на нашите приятели и роднини от Република Северна Македония ЕС да ни наложи да ги пуснем да започнат преговори е доста суетна и неизпълнима". Това заяви пред БНР проф. Кирил Топалов.

Той е член на Смесената българо-македонска комисия, чиято цел е да реши историческите спорове между България и РСМ. 

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Към България има огромно внимание

По думите на дипломата Топалов в ЕС са наясно, че "тази държава не се е реформирала нито на милиметър от онзи тоталитарен комунистически модел в бивша Югославия, който я беше формирал и я управлява и до днес. Република Северна Македония (РСМ) е най-нереформирана държава от бившите югославски републики, категоричен е той.

Проф. Топалов припомни, че инициативата за присъединяване на Западните Балкани към ЕС е на българското правителство - кабинета "Борисов- 3". Идеята бе застъпена на Срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и страните от Западните Балкани, състояла се на 17 май 2018 г. в София. Тогава бе потвърден ангажиментът на Съюза за продължаване на разговорите за членство.

"Ние сме имали винаги най-доброто братско, приятелско, роднинско намерение и желание към тази държава... Тя не може да се отнася така към майка си - България. Тя трябва трябва да се отнася към нас с уважение, както към всяка друга държава, но тя не се отнася както към всяка друга държава, а се отнася с дълбока омраза и ненавист", каза проф. Топалов.

Той бе категоричен, че ако една нереформирана тоталитарно-комунистическа държава влезе в ЕС, тя ще бъде Троянски кон на Русия. Такава държава ще защитава интересите и на всички сили, които искат да дестабилизират Европейския съюз.

Според него дори и управляващите в Северна Македония да решат да сменят рязко политиката си към България, обществото в РСМ не е готово за промяна на отношението.

Припомняме, бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски призна, че от деца македонците са били възпитавани в комунистическа Югославия, че българите ще ги нападнат. Обществените медии в страната също поддържат негативен образа на България. Независимо, че България помага на Македония във всеки възможен момент, подобна помощ не се признава

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Президентът е в Брюксел за участие в Европейския съвет

Проф. Топалов се опасява, че политическите ръководители и на управляващата партия в РСМ - Социалдемократическата партия на Северна Македония (СДСМ), и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ искат реално страната да влезе в ЕС. Държавата е "потънала в корупция, а с влизането в ЕС корупцията ще бъде контролирана, поне до някаква степен, обясни дипломатът.

Проф. Кирил Топалов не очаква България да отстъпи от позицията си за началото на европреговорите на РС Македония.

Стоев: Искаме гаранции от Северна Македония - договореното да бъде изпълнявано

Стоев: Искаме гаранции от Северна Македония - договореното да бъде изпълнявано

Проведена е среща с посланика на Беларус у нас