Време е вече политиците да си поемат политическата отговорност и да стане ясно кой как иска да постъпва и какво му е отношението към бъдещето на България. За това призова Ангел Димитров, съпредседателят на Смесената българо-македонска комисия проф. Ангел Димитров

При работата на последното заседание на комисията не е постигнат никакъв напредък, а българските експерти са наблюдавали само "втърдяване на старите позиции". Колегите от РСМ много успешно и активно спускат "пропагандна завеса пред същинската работа на комисията" и отклоняват работата от нейната същина.

По никакъв начин не искат да признаят общата ни история, обясни Димитров: "Нашите колеги трябва да защитят нещо, което е незащитимо" - т.нар. мултиперспективност и това, че да имаш отделна държава, имаш право на отделна гледна точка. Това е пренебрегване на източниците и тълкуване на историята, какво всеки си поиска, подчерта Димитров.

Проф. Димитров: Нищо значително не постигнахме на 13-ата българо-македонската комисия

Проф. Димитров: Нищо значително не постигнахме на 13-ата българо-македонската комисия

Македонските учени не отварят дума дори за съвместното честване на Гоце Делчев

"Започват да навлизат в една фаза на нерви. Нашите колеги изпълняват политическата линия на своето ръководство - да не се признава, че има обща история и да се държат нещата в напрежение. Обвиненията им са насочени, че българската страна политизира темата, защото в нашата страна няма избрано ново правителство", посочи той.

Нашите колеги продължават да смятат, че водим някакви преговори, но трябва да се разграничават ясно нещата и политиците да поемат отговорност как да го направят и каква отговорност ще понесат за действията си, настоя той. Проф. Димитров подчерта, че българската страна иска да има най-близки и приятелски добросъседски отношения и ще продължат срещите, въпреки че за това се изисква сериозна доза стоицизъм.

Той много се надява македонските колеги да излязат от окопа, в който са влезли, а да не продължават да дълбаят надолу. "Трябва да разговаряме като учени, а не като изпълнители на политически поръчки", категоричен бе заключение проф. Димитров.