Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред. Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата история. Вечна памет пред живота и делото на Гоце Делчев. Това заяви президентът Румен Радев по време на честването на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев в Благоевград.

Годишнината от рождението на революционера се отбелязва на много места у нас, както и в Република северна Македония. На честването в Благоевград присъства и премиерът Кирил Петков.

"В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи, с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чиито живот и дело не се побират в граници и епохи", заяви Румен Радев.

"Само месеци след Възкресението си през 1878 г. свободна България беше разпокъсана, а Македония и Тракия - отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да изгаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода, защото имаше хора, имаше революционери като Гоце Делчев", каза още той.

"Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя.

И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя", заяви държавният глава.

"Изстрадали насилственото разделение на своя народ, дейците на ВМОРО отрано прозряха, че Македонският въпрос буди не само светлия идеал за национално обединение на българите, но и користните цели на Великите сили и на близки и далечни съседи. Даме Груев си спомня думите на Гоце Делчев: "Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония..." В тази свещена кауза Гоце Делчев неведнъж е призовавал, че трябва да се борим за свободата на Македония и Одринско сами, с общи усилия и жертви, за да не допуснем още едно разделение", изтъкна Радев.

По думите му през целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, социалната справедливост и братството между хората. "Думите му, че възприема света само като поле за културно съревнование между народите описват най-добре мащаба на идеите и на убежденията на тази невероятна личност", посочи Радев.

"Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме така, както би желал и самият Делчев, защото и приживе той събираше, обединяваше и се бореше срещу разделението и нашата обща слабост", каза той и добави: "Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята силата и честността, с които той ръководеше освободителното движение, нашите предци възпитаха у себе си смелост и сила, с които отстояваха един светъл идеал, свобода и достойнство за всяко човешко същество".

Снимка 562395

Източник: БГНЕС

"Събрали сме се за да честваме рождението на един от най-големите революционери. Историята - много хора казват, че трябва да се чете, че трябва да се знае, но и да не се забравя. Не трябва да забравяме, че Гоце Делчев е символ на свободата", посочи от своя страна премиерът Кирил Петков.

"Това е ден, в който свеждаме глава пред делото на този велик революционер. Той е част от историята на България и Благоевград. Той е Апостола на свободата за македонските, но и за тракийските българи. Живеем във времена, които постоянно ни поставят пред изпитания. Но неговият пример ни показа как да се оповаваме на вярата и надеждата. Трябва да търсим това, което ни обединява, а не това, което ни разединява. Нека помним, нека знаем, нека бъдем достойни наследници на Гоце", заяви в словото си кметът на Благоевград Илко Стоянов.

По-рано министърът на външните работи Теодора Генчовска положи венец пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие. Церемонията се състоя малко след 14.00 часа българско време. Министър на Генчовска беше придружавана от българска официални делегация, включваща заместник-министър и депутати. На поклонението присъства и българският посланик в Скопие Ангел Ангелов.

Венец на паметника на Гоце Делчев в Скопие поднесе и евродепутатът Илхан Кючюк. "Минали събития и личности се помнят заради въздействието, което са оказали върху обществото и живота на хората. А Балканите са регион наситен от исторически събития и ние трябва да се гордеем с нашите герои, защото те са дали много на Европа и света. Такъв е и Гоце Делчев, неуморим радетел и революционер, дал живота си за свобода и равенство. Да имаме сърце на благодарност към неговите дела и да го почетем заедно, олицетворява всичко, за което той се е борил" , коментира той.

Снимка 562397

Източник: БГНЕС