Няма да се почете паметта на Гоце Делчев заедно между българска и македонска страна или ще е на по-ниско ниво от очакваното. Това каза проф. Иван Илчев член на съвместната българо-македонска комисия, пред БНТ.

Доц. Георги Николов, член на Национален комитет "Гоце Делчев" и на Македонския научен институт добави, че "приятелите от Скопие сами се отдалечават от европейските ценности, но това е тяхно решение". Ние не можем да оставим нашите национални герои, както чествахме Левски, Раковски, сега Гоце Делчев, това е част то нашата история, това че някой се или не се приобщава си е за тяхна сметка, посочи той.

Илчев даде и друг пример, в работата на комисията при 3 г., когато е взето решение да се поставят общо цветя на друг паметник, българите в крайна сметка са ги поднесли сами. Само веднъж имаме съвместно с РСМ поставяне на цветя пред паметника на Гоце Делчев, уточни още експертът. "Дълбоката разлика е, че в РСМ има цял Институт, който се занимава с това да се говори за мантрата, че македонската история е много стара. Не знам има ли хора там поне в къщи да говорят истината", коментира Николов.

Проф. Иван Илчев: Политиците действат тактически, а историческата комисия с РСМ - стратегически

Проф. Иван Илчев: Политиците действат тактически, а историческата комисия с РСМ - стратегически

В България фашистки режим, в смисъла, в който историците го употребяват, не е имало

Комисията по определение трябва да се занимава само с историческите факти и няма връзка с политиката, никой не иска да вади горещите кестени, посочи от своя страна Иван Илчев. Ние предлагахме срещите ни да са на два месеца, македонската страна - да са два пъти годишно, в годините три пъти са отлагани заседания, винаги без изключения от тяхна страна, поясни историкът. Все пак Илчев е против да се спре работата на комисията. Георги Николов също добави, че от 70 г. има различни позиции, но "там учените защитават нашата гледна точка, защото тя е научната". Ние имаме своите грешки, редно е да се кажат на висок глас, след като дадохме костите там, сега се молим да сложим цветя там. Има хора, които имат голяма вина - носии, кости, музейни експонати, се натоварва на един камион и са в Скопие и сега са недостъпни за нас, посочи той.

Като грешка определи и Иван Илчев посещението на Кирил Петков в РСМ, по думите му трябва да се уговори какво ще се говори предварително и какво ще се прави. Той проследил КСНС при президента Румен Радев и видял, че на срещите нямало нито един експерт.

Скопие саботира съвместното честване на Гоце Делчев

Скопие саботира съвместното честване на Гоце Делчев

Екатерина Захариева вижда разминаване между нашето правителство и МВнР