Българският премиер Кирил Петков не следва реториката, която до вчера бе стандартна за някои представители на българските власти. Той в сравнение с предшествениците си в България е като Нелсън Мандела. Преди това ежедневно имахме обиди към нас и към държавата, заяви президентът на РС Македония Стево Пендаровски, цитиран от македонските медии в деня, когато честваме 150 г. от рождението на Гоце Делчев.

По повод съвместното честване на Гоце Делчев Пендаровски подчерта, че подобен акт не може да влоши ситуацията.

"Не знам дали във формален смисъл има решение за съвместно празнуване, но не виждам проблем и така да бъде. По-рано сме имали съвместни чествания на определени събития и личности без решение на историческата комисия. Говорят в Комисията от година и половина, нямат общо решение за Гоце Делчев", каза Пендаровски.

Съвместното отбелязване не е стъпка за по-бързо вземане на решение. Не виждам това като акт, който ще забави, но ще помогне, казва Пендаровски.

Няма да затваряме хора, защото са изразили задоволство или недоволство от някой наш ход, каза Пендаровски за освиркванията към него пред входа на църквата "Св. Спас", където той поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев. "Затова се борихме да живеем в демократична държава. Радвам се да видя такава реакция. Платено ни е да търпим всякаква критика", отговори македонският президент.

Според него има проблем "в един от нашите съседи да изрази пиетет към един от крайъгълните камъни на нашата държавност, независимо дали има официално решение за съвместно отбелязване на личността и делото на Гоце Делчев. В условия, когато комисията все още не е стигнала до съвместна формулировка, това е акт на добра воля и от двете страни, който ще помогне за намаляване на напрежението, последвало българското вето", каза днес президентът Стево Пендаровски.

Припомняме, българският произход на Гоце Делчев е един от спорните въпроси между България и Северна Македония.

От македонска страна оспорват не само, че Гоце Делчев е българин, но и части от общата ни история. Неизпълнението на Договора за добросъседство и приятелство е причина България да забави началото на преговорите на РС. Македония за еврочленство.