Македонската страна в преговорите с България не трябва да приема при никакви обстоятелства, че Гоце Делчев е българин, защото подобно нещо би унищожило македонската държавност и ще покаже голяма слабост към света. Това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че от името на Гоце Делчев, Даме Груев, Питу Гули и други македонците са изградили държава.

"Името и държавата се основават на тези постулати. Македонската страна трябва да ги съхранява и няма значение дали ще имат натиск вътре в страната или от някой друг, това не трябва да се допуска", категоричен бе Мицкоски.

Той предупреди, че ако на преговорната маса някой му предложи да приеме, че Делчев е българин, ще направи дипломатически скандал в световен мащаб. За него това било нещо немислимо.

Каракачанов очаква или честни, или дълги преговори със С. Македония

Каракачанов очаква или честни, или дълги преговори със С. Македония

"Скопие трябва да разбере, че договорите не са кръчмарска наздравица, а отговорност"

Относно преговорите на С.Македония с ЕС Мицкоски заяви, че правителството твърди от 2018 г., че на всеки три месеца получава дата за започването им. Такава обаче все още липсвала.

По негови думи по пътя към ЕС Скопие и правителството трябва да започнат да мислят честно и по европейски. Според опозиционния лидер държавата "преживява колапс във всеки аспект", а правителството не реагира и не предотвратява това.

"Гражданите живеят труден живот без перспектива и намират спасение извън страната. Това означава, че Македония не само не е довела ЕС тук, за да бъде негов член, но също така губи собствените си граждани по света", отбеляза Мицкоски.

Мицковски: На никаква цена няма да призная, че македонците са българи

Мицковски: На никаква цена няма да призная, че македонците са българи

Само политически аматьор може да постави на дневен ред историческите събития на Балканите

Припомняме, в средата на януари опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ призова за замразяване на преговорите с България. Лидерът й Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 г. македонците са били българи и че македонският език е бил български.

Македонският премиер Зоран Заев отхвърли призива и подчерта, че в преговорите със София македонският език и идентичност няма да бъдат обект на разговори.

Всичко това се случи на фона на решението на Скопие да върне сръбския език за изучаване в училищата.

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов се закани, че преговорите със Скопие за ЕС ще бъдат или честни, или дълги.

За С. Македония не е ясно в какво е проблемът, София да си дообясняла позицията

За С. Македония не е ясно в какво е проблемът, София да си дообясняла позицията

За това настоя Зоран Заев