Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 година македонците са били българи и че македонският език е бил български, предаде МКД.

"Само политически аматьор може да постави на дневен ред историческите събития на Балканите, за да може страната да продължи напредъка към Европейския съюз.

Това е поредно остро изказване на опозиционния лидер срещу политиката на София в преговорите за еврочленството на Скопие. Той остро атакува и премиер Зоран Заев, че търгува националната идентичност.

Припомняме, че преди дни България предложи план за действие за сътрудничество със Северна Македония в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Планът е бил предаден от вицепремиера Екатерина Захариева на специалния пратеник Владо Бучковски, който бе на работно посещение у нас.

Само Договорът за добросъседство можел да пречупи антибългарщината в С. Македония

Само Договорът за добросъседство можел да пречупи антибългарщината в С. Македония

Според Буяр Османи София и Скопие се нуждаят от рационален подход, а не от емоции

Очаква се този документ, засягащ всички секторни министерства, да бъде подписан на предстоящо заседание на съвместната междуправителствена комисия (съгласно член 12 от Договора).

Владо Бучковски бе назначен за преговарящ с България, след като на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история и да прекрати езика на омразата спрямо България.

Мицковски: България да нe ни блокира за ЕС и да признае македонското малцинство

Мицковски: България да нe ни блокира за ЕС и да признае македонското малцинство

Не иска да се преговаря за македонския език и малцинство