Република България е предложила план за действие за сътрудничество с Република Северна Македония в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Планът е бил предаден от вицепремиера Екатерина Захариева на специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония (РСМ) Владо Бучковски, който е на работно посещение у нас.

Очаква се този документ, засягащ всички секторни министерства, да бъде подписан на предстоящо заседание на съвместната междуправителствена комисия (съгласно член 12 от Договора).

От МВнР съобщават още, че време на срещата са обменени идеи за продължаване на процеса по възстановяване на доверието между двете държави, също така е направен и преглед на изпълнението на редица практически ангажименти, по които страната ни констатира забавяне.

В Скопие чакали новата власт у нас, във Вашингтон и в ЕС Словенското председателство

В Скопие чакали новата власт у нас, във Вашингтон и в ЕС Словенското председателство

Каракачанов смята, че Скопие само имитира активност чрез Бучковски

Припомняме, Владо Бучковски бе назначен за преговарящ с България, след като на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

Време е правителството на РС. Македония да се откаже от манипулативната теза

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история и да прекрати езика на омразата спрямо България.