България има ясна позиция и е крайно време в Скопие да започнат да четат решенията на Българския парламент. България няма да си промени политиката и позицията, като това няма да стане дори и след изборите. В това е уверен военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който се очаква днес да проведе поредната си среща с представителя на Република Северна Македония Владо Бучковски.

Самият Бучковски е добронамерен, с добро отношение и много опитен политик. Той не случайно е избран за тази позиция, но мисля, че властите в Скопие го използват, заяви обаче Каракачанов. Според него го използват, за да се демонстрира добра воля и въпреки че самият Бучковски има добра воля, тези, които го изпращат, няма добра воля, обясни Каракачанов.

Каракачанов: Македонците си мислят, че могат да хитруват и да ни забиват нож в гърба

Каракачанов: Македонците си мислят, че могат да хитруват и да ни забиват нож в гърба

Той е на мнение, че Скопие няма желание спортните въпроси да бъдат решавани

Според него Скопие продължава да играе игра - да демонстрира и имитира активност и добронамереност, изпращайки господин Бучковски, да прави декларации, като разчита, че след няколко месеца управляващите у нас ще се сменят, ще се смени и администрацията във Вашингтон, а отделно и председателството на ЕС, когато ще бъде поето от Словения, която е поддръжник на Скопие, да окажат натиск. "В Скопие играят игра и не са почтени спрямо България, тотално непочтени са", коментира вицепремиерът.

Промяна на позицията на България няма как да се случи и в Скопие се лъжат, като разчитат на това. Каракачанов е убеден, че няма български власти и политик, който да посмее да промени позицията на страната и да направи компромис, тъй като темата за Македония е единствената тема в българското общество, по която има консенсус. За всичко сме разделени, и за коронавируса, и за ваксините, за всичко, но за темата Македония сме абсолютно единни, заяви Каракачанов и се позова на изследване, че 84% от българите одобряват позицията на правителството и не смятат, че трябва да се прави компромис. Кой български политик ще тръгне срещу общественото мнение, запита реторично лидерът на ВМРО.

Красимир Каракачанов се обърна задочно към македонските граждани, заявявайки, че не България ги спира по пътя към Европейския съюз, а власите в Скопие правят това.

Докато в Скопие изповядват манталитет, дивашки от 19 век, не виждам никакво основание да се очаква напредък в преговорите, отсече Каракачанов.

Именно лидерът на ВМРО и вицепремиер беше първият, който предупреди, че работата на комисията по историческите въпроси е блокирана.

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Османи отказа да прогнозира изхода от разговорите между София и Скопие

Припомняме, Владо Бучковски бе назначен за преговарящ с България, след като на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

Време е правителството на РС. Македония да се откаже от манипулативната теза

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история и да прекрати езика на омразата спрямо България.