Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на РСМ или правото им да наричат езика си както пожелаят. С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България. 

Това се посочва в позиция на Българското външно министерство, разпратена само час преди срещата на Екатерина Захариева със специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски. Изявлението на МВнР е във връзка с изявлението на правителството на Република Северна Македония Зоран Заев.

От Външно припомнят, че България е най-силният и безкористен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония, като с позицията си, изразена във вторник в рамките на заседанието на Съвета по общи въпроси, Република България за пореден път е заявила защо на този етап не може да даде съгласието си за одобряване на Рамка за преговори на Република Северна Македония с ЕС и провеждане на първа Междуправителствена конференция до край на 2020 г.

Припомня се и че българската позиция се основава изцяло от приетата още на 9 октомври 2019 г. Рамкова позиция, подкрепена от Народното събрание на Република България и където са заявени изискванията, с които нашата страна обвързва по-нататъшната си подкрепа за интеграцията на Република Северна Македония към ЕС.

В Politico излизат със защита на македонска история и език

В Politico излизат със защита на македонска история и език

В РСМ им писнало тяхната идентичност да се подлага на съмение на всяка крачка

Предложенията на България за включване в Преговорната рамка за Република Северна Македония са основани на ясни прецеденти, но за съжаление не са били подложени на обсъждане от настоящото председателство. Те са в съответствие и със заключенията на Съвета на ЕС от 25 март 2020 г., в които се изтъква важното значение на постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на двустранните споразумения на Република Северна Македония с България и Гърция като част от процеса на разширяване.

На този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване. България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС.

Заев посяга на Св. Климент Охридски пред ЕС и ООН
Обновена

Заев посяга на Св. Климент Охридски пред ЕС и ООН

Като доказателство, че "македонците и македонският език са вписани в съкровищницата на световните народи и езици"

"За съжаление, през последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България, като многократно пред обществото беше представена невярна информация по отношение на българската позиция. С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България", отсичат от МВнР.

Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят.

България е държавата, която първа в света призна независимостта на Република Македония, с което стартира процеса на международното признание на младата тогава държава, а през годините й оказа помощ в най-тежките моменти. Тази помощ продължава и понастоящем.

Заев: В македонските учебници ще пише договореното от смесената комисия

Заев: В македонските учебници ще пише договореното от смесената комисия

Българо-македонската историческа комисия постигнала напредък на днешната среща

Република България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси.

Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в рамките на ЕС и да защитава неговите интереси, ценности и авторитет, Република България ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношенията и оптимален процес на преговори на Република Северна Македония с ЕС.

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Османи отказа да прогнозира изхода от разговорите между София и Скопие