Преговорите със Скопие ще бъдат или честни, или дълги. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"По време на последната половин година, когато ние водихме активно преговори с Македония дали тя е готова да започне преговори с ЕС, един от непочтените номера, които ни въртяха от Скопие, беше зад гърба ни да ходят и да обясняват в Европа на нашите партньори в НАТО или в ЕС, че всъщност България, пречейки на Македония да влезе в ЕС, обслужва сръбските и руските интереси. Видя се кой какви интереси обслужва", коментира той.

Кракачанов заяви, че в Македония все още е забранено да се изрича думата "българин", тя все още била мръсна дума. Българите продължавало да бъдат обрисувани през македонските медии и учебници като окупатори.

Мицковски: На никаква цена няма да призная, че македонците са българи

Мицковски: На никаква цена няма да призная, че македонците са българи

Само политически аматьор може да постави на дневен ред историческите събития на Балканите

Македония се държи по начин, по който едва ли не България кандидатства в ЕС, тя се опитва с назидателен тон да дава препоръки на ЕС, нещо са се объркали, отбеляза още вицепремиерът. По негови думи политическият елит в Скопие още не е разбрал, че кандидатстват за членство в Европейския, а не в Съветския съюз.

Той отново призова македонските власти да променят тона си към България.

Според него в РСМ погрешно очаквали, че някой от САЩ ще притисне новото българско правителство и то ще "клекне". Каракачанов обаче бе категоричен, че и в в бъдеще, без значение кой ще управлява България, няма как да се постигне това, което Скопие смята с подобни "заобиколки и през задната врата" да се случи.

"В Скопие трябва да разберат, че договорите не са кръчмарска наздравица, а отговорност. Когато си подписал един договор трябва да го спазваш, когато не го спазваш, няма да получиш това, което очакваш", отсече той.

Зоран Заев връща изучаването на сръбски език в училищата

Зоран Заев връща изучаването на сръбски език в училищата

Вече са одобрени програмите от трети до шести клас...

Припомняме, в средата на януари опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ призова за замразяване на преговорите с България. Лидерът й Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 г. македонците са били българи и че македонският език е бил български.

Македонският премиер Зоран Заев отхвърли призива и подчерта, че в преговорите със София македонският език и идентичност няма да бъдат обект на разговори.

Всичко това се случи на фона на решението на Скопие да върне сръбския език за изучаване в училищата.