Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че в учебните програми отново ще бъде включено изучаването на сръбски език и култура, съобщи БНТ.

Вече са одобрени учебните програми от трети до шести клас и предстои одобряването на тези от седми до девети клас, пише Заев в профила си във Фейсбук.

Той посочва, че през 2007 г. управляващата тогава политическа сила ВМРО-ДПМНЕ е премахнала възможността за изучаване на сръбски език като избираем предмет.

Премиерът поздравява сърбите в страната по случай празника на св. Сава и съобщава, че се подготвя изграждането на сръбски културен център в Скопие.

Новината за жеста към Сърбия идва на фона на напрежението в отношенията между Скопие и София във връзка с еврочленството на Северна Македония и неразрешените спорове за признаване на историческата истина. Тези спорове и неизпълнението на Договора за добросъседство станаха причина България да не одобри преговорната рамка за присъединяване на Скопие към ЕС.

Заев: В македонските учебници ще пише договореното от смесената комисия

Заев: В македонските учебници ще пише договореното от смесената комисия

Българо-македонската историческа комисия постигнала напредък на днешната среща

Преди месец Зоран Заев се ангажира, че през учебната 2021/2022 година в учебниците на северномакедонските ученици ще бъде записано това, което е договорено от двустранната смесена комисия, обсъждаща спорните въпроси за историческите факти.

Друга причина за напрежението е разпространяването на дезинформация за България в публичното пространство на съседната ни страна.

Проучване на ЕП показа дезинформация в РС Македония

Проучване на ЕП показа дезинформация в РС Македония

Въображаеми заплахи за идентичността, дезинформация с антибългарска, антигръцка и антиалбанска реторика