В Деня, когато честваме 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев северомакедонският премиер Димитър Ковачевски отиде в централата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Брюксел. Той се срещна с лидера на ПЕС Сергей Станишев, който е бивш председател на БСП и бивш премиер на България. В същото време българска официална делегация е в Скопие, за да поднесе венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

"ПЕС е политическото семейство, което в продължение на години последователно отстоява членството на страните от Западните Балкани в ЕС. Оценяваме приноса на правителствата на СДСМ за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, както и за разрешаването на спора с Гърция. Тези стъпки промениха целия климат на процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС", каза президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев пред Ковачевски в Брюксел, цитиран от "24 часа".

Историци: Дадохме костите, сега се молим да сложим цветя пред Гоце Делчев

Историци: Дадохме костите, сега се молим да сложим цветя пред Гоце Делчев

Само веднъж имаме съвместно с РСМ поставяне на цветя пред паметника на Гоце Делчев

По думите на Станишев сега е важно да се намерят решения на оставащите въпроси в диалога с България, а принципите, заложени в Договора за добросъседство, да се уплътнят с реално съдържание и резултати.

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на среща с македонския премиер Димитър Ковачевски в централата на ПЕС при първото му посещение в Брюксел за среща с лидери от ЕС и НАТО.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

"СДСМ и Зоран Заев имат историческия принос за проправянето на пътя на Северна Македония към ЕС. Заев прояви смелост и плати висока политическа цена, за да разреши дългогодишния спор с Гърция", каза Станишев.

Сега от двете страни се очаква същото политическо лидерство по отношение на спорните въпроси между България и Северна Македония. В противен случай, оставяме дебатът да бъде воден от националистите. Именно те, преследвайки лични и партийни интереси, допринесоха за изострянето на отношенията в последните години", заяви Станишев.

Според него смяната на политическите фигури - и в София, и в Скопие има нови правителства, е шанс за нова перспектива. Тенденцията била демонстрирана с посещенията и срещите на високо ниво в последния месец. 

Почина Саво Коцарев – защитникът на българската кауза в Македония

Почина Саво Коцарев – защитникът на българската кауза в Македония

Политически затворник в Титовите лагери...

Трябва да се подкрепи добрата воля и усилията за намиране на решение. Фокусът върху общите интереси - за мир и сигурност в региона, за инфраструктурна свързаност и инвестиции - позволява да погледнем не само към историческите въпроси, но и към бъдещето, обяви лидерът на европейските социалисти.

"Важно е да има диалог и на ниво гражданско общество, така че човешкото лице в отношенията между двете страни да излезе на преден план. Този подход ще получи подкрепата на ПЕС, защото разширяването на ЕС няма да е приключило докато Западните Балкани не са част от Съюза. А това е в интерес както на Северна Македония, така и на България", каза Станишев.

От своя стана премиерът Ковачевски изрази благодарност за подкрепата на ПЕС за демократичните процеси в Северна Македония, които са допринесли за членството на страната в НАТО и проправянето на пътя към ЕС.

"Внасяме нова динамика в диалога с България, заедно с премиера Петков. Чрез работните групи, но най-вече с позитивната воля от двете страни, сме изцяло посветени на намирането на решения. Вярвам, че така ще преодолеем застоя и ще създадем положителни условия за евроинтеграцията на Северна Македония", каза Димитър Ковачевски.

Припомняме, на 2 февруари 2022 г. съвсем изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев призова съвместната комисия по историческите въпроси да замрази дейността си за две години.

Дни по-рано българският премиер Кирил Петков съобщи, че с неговия колега Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.