"Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло.

Не аз като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход".

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Срещите с ОМО "Илинден" не допринасят за напредъка на РСМ за ЕС

Така премиерът Кирил Петков коментира пред "Нова телевизия" думите на президента Румен Радев, че българското посещение в Северна Македония е било прибързано.

Вярвам, че ако не искаме Балканите да не останат най-бедната, най-корумпираната, най-некоординираното място в ЕС, подходът трябва да бъде сменен на база добросъседство, икономическо развитие, посочи премиерът.

И за "Булгаргаз" и за посещението в Северна Македония съм сигурен, че направихме правилните стъпки. Това заяви Кирил Петков.

"За "Булгаргаз" за мен беше абсурдно, цената на газа да скача с 30 процента, едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на много по-ниска цена, и да се оправдаваме през гръцка връзка, която в последствие нашите доставчици от Азербайджан казаха, че не е проблем да бъде заобиколена", заяви премиерът.

"Когато всеки българин трябва да плати с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон и всички се чудим как да се справим с високите цени на енергията, да изпускаме такива възможности или от нарочна грешка, или от други интереси, за мен е недопустимо", каза Кирил Петков.

Той направи коментар относно случая с 44-годишната жена от село Пудрия, която почина след чакане пред Спешното отделение в болницата във Враца.

"Случилото се не е нормално, недопустимо е. Изказвам съболезнованията си на близките на починалата жена. Зная, че са назначени всички възможни проверки. За съжаление, цената да се учим от грешките си, е много скъпа, но това е подходът. Трябва да сме сигурни, че това, което се е случило, не трябва да се повтаря", обясни министър-председателят.