Решението за освобождаване на ръководството на "Булгаргаз" е взето от колегите след проверката, която стартира преди няколко седмици от страна на БЕХ, както и заради текущата ситуация с цените на топлоснабдяването. Така министърът на енергетиката Александър Николов коментира рокадите пред BTV.

По думите му няма връзка между акцията на ДАНС в "Булгаргаз" и освобождаването на ръководството на дружеството. Той самият не знае каква е причината за проверката на агенцията.

"По-скоро решението е взето на база това как е можело да се управлява дружеството и да се защитава обществения интерес", коментира Николов.

Енергийният министър отказа да коментира какво е установила проверката на БЕХ в "Булгаргаз", но отбеляза, че холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата под неговата шапка.

Сменено е ръководството на "Булгаргаз"

Сменено е ръководството на "Булгаргаз"

Това стана ясно от неофициално разпространен протокол

Николов все пак посочи, че в последно време много се е говорило за допълнителни доставки на газ от Азербайджан и е имало писмо, че такива доставки са били възможни. "Относно цената обаче, понеже дружеството е поело някои ангажименти, тя не може да съответства на цената по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022 г.", каза той.

В министерството разглеждат и вариант доставките на газ да спрат заради напрежението между Москва и НАТО, но според Николов такова развитие е малко вероятно, защото "както Европа е зависима от газа, така и Русия е зависима от плащанията за него".

Шефът на "Булгаргаз": Ще предложим поевтиняване на газа с 12-13%

Шефът на "Булгаргаз": Ще предложим поевтиняване на газа с 12-13%

Във вторник ще бъде внесено заявление в КЕВР, заяви Николай Павлов