От Министерство на енергетиката не са изисквани допълнителни документи, свързани с цените на тока и дружество "Булгаргаз". По-рано днес стана ясно, че ГДНП и ДАНС влязоха в "Булгаргаз" и се извършва проверка във връзка със спекулативно препродаване на газ. Изземат се различни документи.

Новината коментира в парламента енергийният министър Александър Николов.

Не мога да взема отношение относно проверки на друг компетентен орган. Прерогатив на МЕ е контрол към БЕХ, относно проверки на други компетентни органи - ведомството не разполага с инструменти и не е давало мнения, добави той.

Николов коментира и избора на нов състав на КЕВР, който предстои. Той каза обаче, че това е функция на Народното събрание, а засега Министерство на енергетиката няма забележки към експертния състав на комисията.

„Булгаргаз“ няма против проверките – укрепвали доверието

„Булгаргаз“ няма против проверките – укрепвали доверието

Екипът на дружеството оказва пълно съдействие на проверката

Всички мерки, взети от министерството, са свързани с това натискът върху състава на КЕВР относно повишаване на цената на ел. енергията да бъде смекчен, в тази връзка натрупаният дефицит на операторите ще бъдат покрит до техния пълен размер

Работи се да няма ценови шок, категоричен бе енергийният министър.

За повишаващата се цена на тока Николов оценява, че властта на този етап се справя, водят се разговори с представители на корпоративния сектор и постигнатият засега баланс в цената и компенсациите се подкрепят от него.