При ескалация на конфликта между Украйна и Русия и по-високо напрежение в региона има риск за газовите доставки. Това призна в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков след като за втори път от трибуната коментира актуалната тема с заявката на Русия НАТО да се изтегли от България и Украйна.

Ако излезе извън контрол и има мерки, може да има риск за газовите доставки, заяви в Петков. Разговор по темата вече е проведен с енергийния министър, който е изложил възможностите. Но мисля, че няма да се стигне до там, допълни той.

Според премиера, събитията от днес са повече риторика, отколкото реална опасност.

След Народното събрание, където заседанието тече вече 13-ти час, Кирил Петков се връща в Министерски съвет за среща с министъра на отбраната Стефан Янев. "България трябва да настоява за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме стабилен партньор в алианса на НАТО. Никой няма в региона интерес от тази ескалация", подчерта Петков. Тази вечер Петков отговаря на депутатски въпроси по различни проблеми - язовирите, младежката заетост и други

Преди това Кирил Петков преповтори, че България подкрепя мирен изход на кризата в Украйна. Ясно изразява несъгласие с незаконното анексиране на Крим. Всяка държава има суверенно право да решава собственото си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни мерки, заяви в рамките на парламентарния контрол тази вечер премиерът Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Кирил Петков нахока Русия за позицията за НАТО

Кирил Петков нахока Русия за позицията за НАТО

Отдавна сме направили избор да сме член на НАТО

България ще бъде конструктивен член на НАТО и ЕС и ще бъдем предвидим партньор. НАТО и Алианса трябва да говорим с един глас. Правителството има обща позиция. В нашите разговори с нашите партньори от НАТО ни благодариха, че виждат предвидим партньор, заяви още Петков.

Припомняме, че по-рано днес той вече коментира и искането на Русия натовските войски да се изтеглят от територията на страната.

България е суверенна държава, заяви от трибуната на Народното събрание премиерът. Министър-председателят се отзова на призивите за реакция от страна на опозицията в парламента.

По думите му, отдавна сме направили избор да сме член на НАТО и да организираме своята отбрана. Вашингтонският договор не предвиждал втора категория членове на Алианса. Петков призова Русия да работи за по-сигурна Европа и за деескалация на напрежението.

МВнР към Русия: Уважавайте избора на България и Конституцията ни

МВнР към Русия: Уважавайте избора на България и Конституцията ни

Националните територии на членките на НАТО са територии на Алианса

Изказването на Кирил Петков дойде след искане на опозицията премиерът да докладва относно искането на руското външно министерство за изтеглянето на войските на НАТО от България и Ръмуния.

С позиция по темата излязоха освен от Министерство на външните работи, от Министерство на отбраната, както и различни политически партии. 

Президентът Румен Радев, който утре встъпва официално във втория си мандат:

Не приемаме ултиматуми, отсече и Радев

Не приемаме ултиматуми, отсече и Радев

Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО е неприемливо