"Булгаргаз" е обект на безпрецедентна и непочиваща на факти атака и дезинформационна кампания". Това обявяват от компанията в разпространена позиция до медиите, като определят обвиненията към дружеството като "напълно голословни и неотговарящи на истината".

От там обясняват още, че нападките срещу компанията са излезли извън пределите на нормалната обществена дискусия и преминават границата на некомпетентността до степен, в която създават съмнения за злонамереност.

В нея от компанията казват, че в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, продиктувана от недостиг и рекордни цени на газа, през последните години "Булгаргаз" ЕАД прехвърля на топлофикационните дружества, газоразпределителните предприятия и индустрията всички ползи от договорите си със своите доставчици, а именно: през 2020 г. 202 млн. лв., а през 2021 г. - приблизително 675 млн. лв., или общо за последните две години сумата достига близо 877 млн. лева.

От "Булгаргаз" категорично отхвърлят обвиненията към дружеството като напълно голословни и неотговарящи на истината. Категорично не отговарят на истината твърденията, че "Булгаргаз" ЕАД изнася в Румъния евтиния газ от хранилището в Чирен, вместо да предоставя тези количества на регулирания пазар в България.

Асен Василев обвини "Булгаргаз", че изнася евтиния газ от Чирен

Асен Василев обвини "Булгаргаз", че изнася евтиния газ от Чирен

Обещаха още да бъдат въведени компенсации и за битовите потребители на природен газ

В действителност 100% от количествата, съхранени от "Булгаргаз" ЕАД в ПГХ "Чирен" се предоставят на регулирания пазар за нуждите на крайните снабдители (газоразпределителните дружества) и на топлофикационните дружества, както и на български индустриални клиенти. Спекулации относно възможността да се променя графика на добива от ПГХ "Чирен" не вземат предвид режима на работа на газохранилището и необходимостта от наличието на свободен капацитет за промени в добива, казват още от дружеството.

В позицията, подписана от Съвета на директорите, се обяснява подробно за продажбите на газ на регулиран пазар, на свободен пазар и на организирания борсов пазар. Пазарът на природен газ в България има регулиран и либерализиран сегмент, отбелязват още от държавната компания. В писмото се припомня и за образуваното от ЕК дело срещу "Газпром" през 2012 г., след което гигантът беше принуден да премахне т.нар. клаузи за "местоназначение" на газа.