Трябва да приветстваме опитите за сближаване на България с Република Северна Македония. За това призова историкът доц. Спас Ташев пред БНТ.

В момента сме на една изчаквателна фаза да видим резултатите, всичко е в сферата на добрите пожелания. Добре е да се поучим от грешките в миналото, призова доц. Ташев.

Според него трябва да се поставят на практика всички теми по време на разговорите с РСМ - това е промяната и надграждането на българския подход, за да се създаде нов климат на доверие. София има интерес веднъж завинаги проблемите да бъдат решени и надали има български гражданин, който да е против РСМ да стане член на ЕС. За това обаче трябва да се премахне езикът на омразата и българските граждани в Северна Македония да бъдат с равни права с останалите.

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

На 25 януари съвместно заседание на двете правителства

Спас Ташев добави, че доброволното разграничаване с миналото би било полезно дори и България да покаже пример със своето минало.

Ние казваме, че Скопие не е скъсало с комунистическото наследство, но е видно, че и при нас има такива проблеми, изтъкна доц. Ташев.

Той посочи, че страната ни също прави малко смислени неща, за да ни разберат останалите партньори. Транспортната свързаност между двете държави определено ще изиграе положителна роля, очаква доц. Спас Ташев.

ВМРО обсадиха резиденция Бояна преди втората среща Петков-Ковачевски

ВМРО обсадиха резиденция Бояна преди втората среща Петков-Ковачевски

Новата власт предава българския национален интерес, притеснени са войводите