Усещането на много експерти е, че българските газови дружества "Булгаргаз" и "Булгартансгаз" работят по-скоро като филиали на "Газпром", отколкото като компании, защитаващи националния интерес. Това заяви пред bTV енергийният експерт Христо Казанджиев.

Той посочи, че колега му е споменал, че последният договор за доставка от 2012 г. е бил написан от "Газпром" и е бил даден на българските представители да го подпишат.

По негови думи критерият за интегритет на бъдещото ръководство на "Булгаргаз" е свързан преди всичко с анализа на обстоятелствата, които формират бъдещото взаимодействие с "Газпром" и останалите доставчици на природен газ.

Казанджиев отбеляза, че тази година трябва да започнат дискусии по нов договор с руския доставчик и е важно новото ръководство да води успешни преговори с руската страна.

Кирил Петков очаква обвинения покрай "Булгаргаз" до дни

Кирил Петков очаква обвинения покрай "Булгаргаз" до дни

Плащанията за строителите няма да са само по фактури вече

Според него смяната на ръководството на "Булгаргаз" е била очаквана, тъй като старото ръководство се е изчерпало. В крайна сметка те не са женени за тези постове, подчерта експертът.

Той все пак призна, че предишното ръководство на "Булгаргаз" е направило всичко възможно да осигури повече газ от Азербайджан.

Относно забавянето на строителството на газовата връзка с Гърция Казанджиев изрази убеденост в преднамереното саботиране на изпълнението на този проект.

По отношение на с ненамерената и до днес пътна карта за строителство на "Балкански поток" на наша територия експертът заяви, че тя по недвусмислен начин ще покаже злоупотребата с истината и какви ангажименти са поети от държавата за реализация на проекта "Турски поток" и какво всъщност е получава България като отговор на своите усилия и огромни разходи.

По тази причина той изрази надежда тази пътна карта "някога да излезе на бял свят".

Николай Павлов: Имаше натиск към ръководството на "Булгаргаз" с месеци

Николай Павлов: Имаше натиск към ръководството на "Булгаргаз" с месеци

"Булгаргаз" е доста апетитно дружество в отлично финансово състояние, огромен фактор на пазара.