Европейската комисия да съдейства за откриването на копие от "Пътната карта за развитието на газопреносната мрежа на територията на България". Това искане поставиха пред европейския комисар по енергетика Кадри Симсон евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ), заедно с Мартин Димитров и Петър Славов.

Очакванията им са, че "Пътната карта" ще даде много отговори и за "Турски поток", и дългото забавяне на интерконекторната връзка с Гърция, и за наболелия проблем с цените на природния газ.

Съществуването на документа стана известно през 2017 година, когато медиите съобщиха, че Теменужка Петкова, министър на енергетиката в кабинета на Бойко Борисов, и Алексей Милев, председател на Управителния комитет на Газпром са подписали "Пътната карта".

Припомняме, служебният енергиен министър Андрей Живков обяви, че документът го няма и обмисляше дали да не поискаме копие от "Газпром". Документът липсваше и в държавната фирма "Булгартрансгаз", въпреки че от там бяха задължени да го предоставят в парламента по настояване на Мартин Димитров. 

Никой не знае къде е Пътната карта на "Балкански поток"

Никой не знае къде е Пътната карта на "Балкански поток"

Цените на ток и парното ще растат, предупреди зам.-министър Александър Николов

Все пак, заради задължителните изисквания на Единния пазар и правилата на ЕС за защита на конкуренцията, "Пътната карта" би следвало да е депозирана пред ЕК.