В Министерството на енергетиката (МЕ) не е постъпвала информация за унищожаване на документи. Ако имате сигнали, подайте ги писмено, да направим проверка. Това каза енергийния министър Андрей Живков в отговор на въпрос на депутата от ИТН Иван Хиновски. 

Въпросът беше: "Каква документация се унищожава в "Булгартрансгаз", водят ли се протоколи, в Централния архив нямат информация за този процес.".

АБВ готви жалба до Административния съд заради "гавра с обществото" на "Булгартрансгаз"

АБВ готви жалба до Административния съд заради "гавра с обществото" на "Булгартрансгаз"

"Дружеството ръководи газовия сектор - некадърно, непрозрачно и некомпетентно"

Относно изчезналата Пътна карта за проучване развитието на българската газопреносна система министърът каза, че са открити документи, които се позовават на пътната карта с "Балкански поток", но самата пътна карта не е открита.

"Написали сме писма до БЕХ, до "ЕБулгартнансгаз", до МС, но резултатът също е отрицателен. Не сме сезирали компетентни органи, не можем да решим кое длъжностно лице е виновно за това нещо, но при едно нормално управление на БЕХ тази пътна карта ще излезе от някъде", обясни служебният енергиен министър.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров призова министърът още днес да поиска от "Газпром" тази пътна карта, защото иначе депутатите ще го направят. "Нищо добро не ни чака. Тази пътна карта какви допълнителни ангажименти е поела. Има ли връзка, че България не поиска 1 млрд. долара неустойка за предишния договор за газ", запита Димитров.

В отговор министърът каза, че ще помисли какви щети по репутацията на България ще има, ако поискаме от "Газпром" този двустранен документ.

Енергийният министър иска отстраняване на ръководството на "Булгартрансгаз"

Енергийният министър иска отстраняване на ръководството на "Булгартрансгаз"

Дружеството натрупало над 2,6 млрд. лв. дългове заради "Балкански поток"

За рокадите в енергийното дружество с държавно участие министърът се позова на доклад на КЕВР за сключвани договори и обезпечения на "Булгартрансгаз".

"Изводите на КЕВР са че това са договори в нарушения. "Булгартрансгаз" възразява на КЕВР, но Комисията не възприема нито една от тезите на "Булгартрансгаз". Реакция на този доклад от БЕХ нямаше никаква, затова бях принуден да поискам отстраняване на ръководството на "Булгартрансгаз", което не се случи. От надзорния съвет на дружеството изпратиха писмо с искане да се тълкува какво значи ръководство и какво значи отстраняване. КЕВР организира още една проверка за свръхзадлъжнднялост на "Булгартрансгаз". Излязоха актовете на КЕВР, която налага половин милион глоби на "Булгартрансгаз". Чакаме и втората проверка на КЕВР, обясни министър Живков.

От КЕВР глобиха "Булгартрансгаз" с 427 413 лв.

От КЕВР глобиха "Булгартрансгаз" с 427 413 лв.

Заради "Балкански поток"

За високите цени на тока за бизнеса бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев запита има ли кризисен щаб, който да обсъжда този въпрос. "Тези високи цени на тока за бизнеса ще се отразят и на населението в България. Видяхме че десетки предприятия спряха работа, други работят на загуба заради ненормалните цени", каза той

Министър Живков отговори, че ситуацията с повишаване цените на тока има много фактори, които влияят. Интересно някои неща съвпадат с встъпване на новия служебен кабинет, каза той и допълни, че не е създавал кризисен щаб.

В отговор на въпрос на Рамадан Аталай - какви мерки за цените на тока може да се вземат и има ли нещо по-дълбоко, министър Живков отговори, че в МЕ преразглеждат всички средносрочни програми за ремонти и за извеждане на мощности от експлоатация - правят го да не се нарушава баланса.

Предприятията да се компенсират, за да се увеличи тяхната конкурентноспособност. Не лошо да се преразгледат правилата за борсова търговия, лицензиране а търговците, но това е дълъг разговор, допълни служебният енергиен министър.

Уволнението на зам.-енергийния министър Александър Николов не може да има връзка с ТЕЦ-"Марица Изток 2", заяви министър Живков в отговор на въпрос на депутата Георги Кадиев. Народният избраник го попита и: "Как оценявате поведението на МЕ, има ли саботаж в ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Кадиев продължи с въпросите и изявлението си - АЕЦ "Козлодуй" не е имал годишен търг от 2019 г., НЕК днес пускат седмичен търг с предплащане, на който само чуждите фирми ще се явят, защото те могат да си го позволят. Портфолиото им е насочено към чуждите фирми. От ТЕЦ "Марица Изток 2" от 2015 не е организират търг, за 6 г. какво са свършили тези хора, запита Кадиев.

За ситуацията около скока на цените на Българската енергийна борса, министър Живков обясни, че се наблюдава рязко покачване сегмент ден напред - повишената температура при нас и в съседни държави Гърция, което повишава потреблението. В енергийната система не е имало небаланс.

Министерството активира всички възможни мощности, за да се увеличат количествата. Министерството няма преки задължения да наблюдава пазара, уточни министърът.

По думите му ТЕЦ "Марица Изток 2" се включиха с още 3 допълнителни блока, това е максимума, на който може да работи ТЕЦ-а, защото 3 от блоковете са в ремонт, опитват се да съкратят срока на ремонт на един от блоковете.

За високите цени на тока за бизнеса за вътрешния пазар и износа на евтин ток за чужбина министър Живков уточни, че има определени условия, при които държавата може да ограничи износа, в противен случай ще има санкции.

Бившият енергиен министър от кабинета "Борисов 3" и настоящ депутат Теменужка Петкова обясни, че за проекта "Балкански поток" има всички документи. Тя прати депутатите да четат решение на парламента от 22 декември 2018 г., което е прието с единодушие. Никакви пътни карти не се опитвайте да вкарвате в тази история, всичко е разписано, каза тя, изтъквайки действията си като бивш енергиен министър.

КЕВР декември 2018 г. е запознат с "Балкански поток" с финансови и всички аспекти на проекта. Не е изразено съмнение за изграждане на проекта. Очаквани приходи 9 млрд. лева, изтъкна Петкова. Проектът "Балкански поток" е само част от концепцията на България за превръщането й в газов хъб, допълни Теменужка Петкова.

В отговор депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров се обърна към колегите си от ГЕРБ, че за 10 г. е построен Суецкият канал, а за 10 г. не можахте да направите (газовата) връзка с Гърция. Това ли ви е диверсификацията, запита депутатът Мартин Димитров, обръщайки се към колегите си от ГЕРБ, които бяха управляващи до скоро. Руско-гръцката връзка е построена за 1 г. и за нея имаше финансиране.

България е най-зависимата от руски газ след 10 г. управление на ГЕРБ, каза Димитров. Той изтъкна, че има договорени количества Азербайджански газ, който е евтин. Скъпият газ спира развитието. Хората питат защо България не оползотворява и по-евтиния азербайджански газ, каза Димитров.