АБВ готви жалба до Административния съд заради липса на компетентност в ръководенето на "Булгартрансгаз". Това съобщи зам.-председателят Любомира Ганчева, като се аргументира с липсата на публичност в работата на дружеството и отказът да бъде предоставяна информация за дейността, която засяга националния интерес и в частност, интереса на гражданите.

"Булгартрансгаз" за пореден път се гаврят с националните интереси и с интересите на обществото... Всяка некадърност трябва да има предел. Разбирам, че вероятно там имат проблеми с компетентността, но да цитираш неправилно един закон, не означава, че няма хора, които могат да реагират веднага", коментира тя.

"Подготвяме жалбата до Административен съд и ще я входираме. Там вероятно е мястото и на ръководството на това предприятие", обясни Ганчева и добави, че "дружеството ръководи газовия сектор - некадърно, непрозрачно и некомпетентно".

С над 15% предлагат да поскъпне природният газ през септември

С над 15% предлагат да поскъпне природният газ през септември

Това стана ясно на днешното заседание на КЕВР

Ганчева коментира и поредицата от аварии по газовото трасе и подчерта липсата на отговорност, включително и за човешки животи при подобни ситуации.

"Много по-важно е това, че ние една година плащаме масрафа за некадърното управление на "Булгартрансгаз". Платихме най-високите сметки за енергия през пролетта на 2020 г. Сега есента на 2020 г. ще платим още по-високите сметки."

АБВ припомня, че "преди един месец имаше взрив на 300 метра газопровод край гръцката граница. Ние попитахме на какво се дължи това. Кога последно е била профилактирана мрежата и дали има други зони, които са с рискове и ако има такива, какви мерки предприема дружеството. Не става дума, че те не отговарят на нас, а че неглижират цялата газопреносна мрежа".

Борисов качи и Теменужка Петкова на джипа
Обновена

Борисов качи и Теменужка Петкова на джипа

Разглеждат строежа на газопровода с Гърция