Гръмна газопроводът в района на петричкото село Кулата, съобщи bTV.

По информация на телевизията около 300 метра от трасето е засегнато. От министерството на енергетиката съобщиха, че е "гръмнала основната тръба, по която се доставя газ от България за Гърция".

Малко по-късно стана ясно, че това е газопровод на "Булгартрансгаз". По информация на дружеството в 07:56 часа е станала авария на преносния газопровод за Република Гърция.

"Аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата. Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция. При аварията няма пострадали", гласи съобщение на газовото дружество.

Ползвателите на газопреносната мрежа ще бъдат уведомени своевременно за възстановяването на газоподаването, информират от дружеството.

Няма информация за пострадали. Районът край аварията е блокиран.

Емил Димитров не видял екощети след аварията на газопровода край Кулата

Емил Димитров не видял екощети след аварията на газопровода край Кулата

"Няма жертви, няма щети"

По информация на БНР полицаи обследват трасето на газопровода. Местните жители са чули и взрив

От аварийната група, съобщиха, че дежурният е звъннал в 08 часа и 02 минути.

"Рязко е паднало налягането, при което се е задействала защитната система и е отсегла този отсег. При пристигане след половин час с групата се установи, че има производствена авария. Огън не е имало, щетите са само материални. Не е имало гръм. Естествено, че има шум и свистенето от изтичане на газа, който е под голямо налягане, е предизвикало тоя шум", заяви представител на дружеството.

От аварийната група не пожелаха да се ангажират със срокове кога ще бъде възстановено газоподаването.

АБВ с 5 въпроса към шефа на "Булгартрансгаз" за аварията на газопровода България - Гърция

АБВ с 5 въпроса към шефа на "Булгартрансгаз" за аварията на газопровода България - Гърция

Писмото е адресирано и до шефа на БЕХ и председателя на КЕВР

Според кмета на село Кулата - Димитър Дамянов, няма опасност за населението и аварията не е голяма. "Станал е някакъв технически проблем. Сега всичко е точно. Никаква заплаха", каза Дамянов пред общественото радио.

Пожарникар на място заяви, че няма опасност за хората в момента. При изтичането на газ е имало опасност, но тя е избегната. Природният газ е по-лек от въздуха и се е изпарил веднага в атмосферата.

Две са версиите на ДАНС за инцидента от днес, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос. Едната е, че тръбите са стари, амортизирани вече. На място са бригадите, работят и най-вероятно до края на деня газоподаването ще бъде възстановено. Коя е втората версия, по която се работи, Борисов не посочи.

Междувременно от IGB изрично уточниха, че повредата не е в инфраструктурата по трасето на газовия интерконектор Гърция-България. Проектът IGB - междусистемна газова връзка Гърция-България се изгражда от проектната компания ICGB. Към момента работата по изграждането на интерконектора напредва по план, без настъпили аварии или инциденти, подчертават от компанията.

Припомняме, от 1 април 2019 г. заради проекта за реверсиране на трансбалканския газопровод "Булгартрансгаз" ЕАД увеличи техническия капацитет на Кулата/Сидирокастро посока Гърция-България (Entry) от 10 570 000 kWh/d на 46 535 000 kWh/d. Капацитетът ще бъде предложен на платформата за резервиране на капацитети (RBP), по информация от дружеството.

Борисов се похвали пред Вучич, че се работи на пълни обороти по АМ "Европа" и "Балкански поток"

Борисов се похвали пред Вучич, че се работи на пълни обороти по АМ "Европа" и "Балкански поток"

Президентът на Сърбия определи и двата проекта като изключително важни за двете страни