Премиерът Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова разгледаха строежа на интерконектора с Гърция, стана видно от видео на фейсбук страницата на Борисов.

Теменужка Петкова припомни, че изпълнителите на проекта са избрани с обществена поръчка.

Стойността на проекта е 240 милиона евро, от които 110 милиона евро са осигурени от българското правителство. Отделно за целта са отделени 39 милиона евро по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и 45 милиона евро грант по Механизма за свързване на Европа, обясниха от МС малко по-късно.

"От Кърджали до Стара Загора трасето е разчистено. Проектът е изключително важен не само за България", обясни тя. Строежът започва от Гърция и в момента е достигнал до Стара Загора.

"Това е мечта на много поколения българи. Ние нямахме шанс като млади да имаме диверсификация. Оттук ще дойде независимостта. Държавата България изгражда своята газова магистрала, която буквално е перпендикулярна", каза Борисов.

От Министерския съвет по-късно изпратиха съобщение, в което цитират думите на премиера.

"България изгражда своята газопреносна магистрала, която е перпендикулярна - Изток-Запад-Север-Юг. Вчера хората видяха близо 500 км от газопровода Изток-Запад, днес имат възможност да видят Север-Юг. Оттук ще дойде независимостта", каза Борисов.

По думите му от Украйна до Гърция това, което правим в момента, е 100% диверсификация. "Това е мечта на много поколения българи. Оттук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде и втечненият газ", каза Борисов.

Според него всички, които са против диверсификацията, в момента са за оставка на правителството. "Този проект, ако ние не го бутаме с всичка сила, както не го е имало, така няма и да го има", подчерта Бойко Борисов.

Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км като 151 км са на българска територия, останалите - на гръцка

Според министър Петкова по трасето работят 130 души като от българска страна се полагат всички усилия до края на годината да бъде завършена линейната част на проекта.

За изграждането на интерконектора са произведени 120 км тръби, от тях в България са доставени 110 км. 106 км е разчистеното трасе, по което са разнесени 47 км тръби (от тях 37 км на българска територия) и в момента се извършват автоматични заварки.

Припомняме, на 13 февруари 2019 г. стана ясно, че газовият интерконектор с Гърция ще се реализира от инвестиционното дружество "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД съвместно с IGI Poseidon.

На 7 февруари гръцкият министър на енергетиката и околната среда Йоргос Статакис предостави на Междусистемната газова връзка Гърция-България инсталационно разрешение за започване на строителство на територията на Република Гърция.

Малко по-късно - 22 май 2019 г. премиерите на България и на Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас дадоха началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, близо до прохода Маказа.

Очакванията бяха интерконекторът да бъде готов до 2020 г.

Преди дни - на 27 юли гръмна газопровод на "Булгартрансгаз", който снабдява Гърция със синьото гориво. Вчера бяха възстановени доставките до Гърция.