Можем да кажем, че на 100% морето във Варненския регион е идеално за къпане. Десетилетия всичко е текло е морето, сега цялото ни Черноморие има над 50 пречиствателни станции.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при инспекция на обновената пречиствателна станция за отпадни води на "Златни пясъци". По думите му това е добре за туризма, за бизнеса и хората.

Проектът за реконструкция и модернизация на инфраструктурата за пречистване на отпадъчните води в агломерация курортен комплекс "Златни пясъци" се изпълнява по оперативна програма "Околна среда". Общата стойност на проекта е 37 150 155,07 лв. с ДДС. От тях по линия на Кохезионния фонд са 24 360 056,55 лв., от държавния бюджет са 4 298 833,51 лв. и съфинансиране от Община Варна - 8 491 265,01 лв.

Премиерът Борисов отбеляза значимостта на пречиствателната станция за региона и постави акцент върху модерното й оборудване. Предвидена е за натоварване от 72 122 жители и гости през летните месеци и 18 000 - през зимния период.

Изграждането на пречиствателната станция започва през февруари 2017 г. Срокът за изпълнение, който има два етапа, е до края на 2021 г.

Първият етап, предвиждащ усилване на съществуваща пилотна конструкция №1, е завършен, издадено е разрешение за ползване от 13.02.2019 г.

Вторият етап се изпълнява в момента. Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в "Златни пясъци" са завършени.

В момента се правят изпитания при експлоатационни условия и обучение на персонала. По одобрена програма се извършват анализи на пречистената вода.

Това сме направили. Магистралата върви, даже огромни отсечки вече са на асфалт. По газопроводите навсякъде се работи максимално. Имаме основания да считане, че заслужаваме да не ни харесват. Като се прави много, това не им харесва, подчерта премиерът.

При инспекцията на на участъци от АМ "Хемус" на територията на областите Шумен и Търговище, Борисов заяви, че атакуват Севера и Северозапада с инфраструктура. Всеки месец се вижда напредъкът по автомагистрала "Хемус". Всичко това се прави за младите хора, допълни той.

С постановление на Министерския съвет от вчера правителството осигури 81 421 062 лв. С тях ще се направят разплащания за извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16,3 км от автомагистрала "Хемус" в участъка между Буховци и Белокопитово на територията на областите Шумен и Търговище.

Завършването на отсечката по договор е през 2021 г., но екипите работят изключително мобилизирано и в случай, че не възникнат допълнителни затруднения, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото.

"Тук беше кал преди половин година. А сега и гредите са сложени", подчерта Борисов при огледа на изграждането на мостовите съоръжения по трасето Буховци-Белокопитово.

В момента по "Хемус" се строи от пътен възел Боаза до разклона Ловеч-Плевен, в подготовка е и изграждането на автомагистралата от двете страни на Велико Търново.

Министър-председателят изтъкна, че разкритите по трасето археологически находки се предават на музеите, където ще бъдат изложени, за да се радват българите на богатото ни културно-историческо наследство.

Над 4000 души работят на трасетата на "Хемус". Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано именно със строителството на "Хемус", което ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.