Ние сме се отказали от по-евтиния доставчик, не може да се направи много-много вече, но премиерът Кирил Петков очаква обвинения до дни.

На брифинг в Министерски съвет, след проведено онлайн заседание на МС, той изказа ясно недоволството си от управлението на "Булгаргаз" и начина.

По думите на Петков част от решенията на управляващите "Булгаргаз" има виновни за скока на цените.

Не можехме да чакаме, сподели той и заяви, че е доволен, че реакцията с отстраняването им е била незабавна.. Затова бързо се наложило уволняване на ръководството на "Булгаргаз". Фактите говорят, избран е скъпият доставчик, отсече министър-председателят, а с договор сме се отказали от евтиния газ.

МВР работи целенасочено по тези факти. Очаквам обвинения в следващите дни, отново каза премиерът Петков. Той заподозря дори и саботаж по тази линия.

Иначе на брифинга Кирил Петков представи решението на Министерски съвет, с които се одобрява Бюджет 2022.

Това е бюджетът на растежа, заяви Кирил Петков. До 4,1% ще е дефицитът с ковид мерките. В макрорамката премиерът вижда редица инвестиции. 1,7% би бил той, ако няма да се инвестира. Инвестираме в човешки капитал, увери Петков и даде за пример безплатните детски градини и ясли и изграждането на нови детски градини. Увеличават се и заплатите на учителите. В бюджета има и много социални мерки. 

Работодателите в готовност да сезират ЕК за цената на газа

Работодателите в готовност да сезират ЕК за цената на газа

Изявленията създавали впечатление, че индустрията не е част от обществото

Този бюджет показва коалиционните партньори и политики в реални измерения, каза Петков. В сметките за февруари ще бъдат включени компенсациите за януари и февруари, каза още премиерът. Сформирана е работна група за компенсациите за общините.

Кирил Петков не пропусна и актуалната от вчера тема за уличното осветление в София и отново даде Столична община като лош пример. На въпрос ще замръкнат ли много български градове, Петков обясни, че осветлението не е голям процент от сметките на общините, затова и той ще иска анализ на разходите им за ток.

60 милиона лева гласува днес МС за компенсациите за ВиК сектора. Държавата не е ефективен работодател, призна Кирил Петков. Затова се въвеждат мерки за ефективност на публичния сектор. Малко над 50% над средноевропейското е ефективността на нашите работници, но те са по-работоспособни, отколкото им се заплаща. Не е нормално да не можем да поддържаме 710 лева минимална заплата, по думите му.

Енергийният министър Александър Николов на свой ред също увери, че ще се търсят механизми за компенсация и на някои университети и общежитията към тях.

Той също се оплака от ръководството на "Булгаргаз". Уличното осветления няма да събори бюджета на която и да е община, според Николов. Компенсациите за газ ще се начислят в януарските фактури, стана ясно още от коментара му.