Промени в състава на комисиите - българската и македонската, по решаване на спорните въпроси между двете страни, няма да има. Това коментира Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по въпросите за Северна Македония, пред БНТ.

Той бе категоричен, че от българска страна е потвърдено. Сега е предвидено по-голяма динамика в работата, до средата на май ще има три заседания, посочи той. Ще видим след първата среща как ще се работи с колегите, тя е предвидена в края на февруари, съобщи още Димитров.

Има съпротива от македонските колеги протоколите да отразяват ясно и точно това, което се говори по време на срещите, а ние сме историци и е свидетелство за развитието на спора, категоричен е той. Към българската част от комисията не е имало опит за натиск, обясни Ангел Димитров. Той обясни, че е проведен добър разговор с колегата му - съпредседателя в рамките на срещата между двете страни и са в "добри отношения, повече отколкото в бъдещите комисии в сферата на очакванията".

С три срещи на историците Кирил Петков активира отношенията с РСМ

С три срещи на историците Кирил Петков активира отношенията с РСМ

Екатерина Захариева съветва да смали ентусиазма си

Ангел Димитров коментира и разговорите - Преглед на историята, цел да се ревизират учебниците по история и география, но все още не са ги получили. "В учебниците по история се проследява как се преподава съответната материя, ние сме все още в 10-11 век в Средновековието, материята в основното училище и не сме стигнали до гимназиалния курс, а се работи от 3.5 години и това се дължи на нежеланието на колегите да приемат, че имаме обща история", обясни специалистът.

За Гоце Делчев - Димитров е настоял да се отвори разговора по темата. Когато обсъждаме как да се подготви един текст до правителствата, нашите колеги тръгват от съвременността към миналото, без да се говори за него, това не е историческо. Ние предлагаме да се оцени личността в неговото време и да се осмисли значението му за настоящото, поясни той.

Четири работни групи за работа с РСМ с много съпредседатели

Четири работни групи за работа с РСМ с много съпредседатели

Предвижда се да работим и върху върховенството на закона

Относно "новото начало на разговорите" от новото българско правителство - той ги коментира като "странни знаци". Има знак, че нещо ще се раздвижи, но не очаквам голям възторг. Знакът на работата на комисията ще е знак как ще се развиват отношенията между двете страни, познавам нагласата им, посочи в заключение Ангел Димитров.

Припомняме, заявеното активиране на диалога и отношенията между България и РСМ от правителството на Кирил Петков намери израз в сформиране на четири работни групи по сфери на дейност - икономика, инфраструктура, правосъдие и др.

Част от това са и срещите на съвместната историческа комисия, която заседава вече години с различна интензивност, но работата на която отбеляза и разрива, настъпил още през 2019 г. и продължил през последните години. Историците спорят по подхода към историята, а по признанията на участниците в самата комисия постигането на обща позиция е изключително трудно. 

КСНС консенсусно: Не срокове, а реални резултати от Р Северна Македония

КСНС консенсусно: Не срокове, а реални резултати от Р Северна Македония

Радев: Четири години Македония не прави нищо по изпълнение на поетите ангажименти

Самата комисия по историческите и образователни въпроси бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 г.

Въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна и до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония