Северна Македония има желание да се свърши работа. Това обясни премиерът Кирил Петков на изслушване в парламента по инициатива на ГЕРБ за резултатите от преговорите с Югозападната ни съседка. Той отчете напредък в редица сфери. Говорихме по темите, които са важни за нас, изтъкна премиерът. Докато преди е имало само декларации, по думите му, съществена работа не е свършена. Три срещи в следващите месеци ще проведе историческата комисия като Петков няма да сменя членовете от българска страна.

Екатерина Захариева от ГЕРБ посъветва: " Намалете малко ентусиазма". Според нея щяло да му се наложи да дава обяснения. По думите й най-трудната тема между двете страни е за общата история. Ние сме оптимисти, но трябва да следим реалните резултати, отговори министър-председателят. За 150 години от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари се обмислят общи чествания.

Шарл Мишел похвали Петков за успеха със Северна Македония

Шарл Мишел похвали Петков за успеха със Северна Македония

Премиерът се срещна и с председателите на ЕП и ЕК

От ДПС попитаха дали премиерът знае кой е българският докладчик в ЕП за Северна Македония и дали е разговарял с него. Кирил Петков не каза дали знае кой е, но призна, че не са разговаряли. Припомняме, че докладчикът за Северна Македония в ЕП е българският евродепутат Илхан Кючук.

От думите на премиера стана ясно още, че страната ни няма да толерира езика на омразата. Българският интерес ще бъде защитен, отново подчерта Кирил Петков. Има напредък в историческата комисия и ще трябва да го използваме, смята той. Интересът на страната ни , по думите му, е да има добросъседство и да няма граници между двете страни. Аз говоря от името на целия отбор, подчерта Петков и отчете приноса на представители на МС за напредъка в отношенията ни със Северна Македония.

Няма да се поддадем на провокации, имаме ясен компас и знаем къде трябва да стигнем, категоричен бе той. Ще търся цялостна подкрепа, това е национален въпрос, увери още министър-председателят.

Премиерът Кирил Петков бе в Народното събрание да отговаря на въпроси за отношенията с Република Северна Македония след като в началото на тази седмица се състоя и съвместно заседание на двете правителство у нас. То дойде след посещение на Петков в Скопие, където бе обявено историческо размразяване и активиране на диалога. 

Формирането на работни групи беше част от решенията, с които завърши последния Консултативен съвет по национална сигурност, проведен при държавния глава на 10 януари.