Премиерът Кирил Петков се срещна с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Той присъства и на церемония по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в Европарламента.

Петков поздрави Роберта Мецола с избора й за председател на ЕП и потвърди желанието си за близко и ползотворно сътрудничество. Двамата обсъдиха приоритетите на българското правителство и предизвикателствата, пред които то е изправено за реализиране на програмата си.

Българският премиер подчерта, че присъединяването на страната ни към Шенген остава наша стратегическа цел и разчитаме ЕП да продължи да ни подкрепя.

Кирил Петков за усилен мониторинг на ЕК: Колкото повече, толкова повече

Кирил Петков за усилен мониторинг на ЕК: Колкото повече, толкова повече

По думите му ЕК не може да бъде излъгана лесно

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави Петков за успешните срещи с правителството на Република Северна Македония, както и за мерките за укрепване на българските способности предвид напрежението между НАТО и Русия. Той увери министър-председателя, че институциите на ЕС работят за елиминиране на енергийни рискове за страните членки, сред които и България. Двамата се договориха да останат в близък контакт през идните дни и седмици.

На срещата си с председателя на ЕК Петков и Урсула фон дер Лайен обсъдиха работата по националния план за възстановяване и устойчивост, както и ситуацията по границата с Украйна.

В рамките на визитата си в Брюксел Кирил Петков разговаря и с председателите на групата на "Обнови Европа" Стефан Сежурне и на групата на "Зелените/Европейски свободен алианс" - Ска Келер и Филип Ламбер.