България за пръв път демонстрира реална воля за справяне с корупцията, с такава заявка премиерът Кирил Петков излезе от изслушването си от Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП.

Като коментар на заявеното малко преди това от главния прокурор Иван Гешев искане ЕК да наблюдава повече и по-сериозно върховенството на закона и спазването на правата на човека у нас, Кирил Петков даде много близка реплика до тази популярния герой Мечо Пух: Колкото повече, толкова по-добре. С което и показа, че няма нищо против ЕК да въведе именно такъв мониторинг. По думите му ЕК не може да бъде излъгана лесно.

Иван Гешев иска ЕК да наблюдава по-сериозно България

Иван Гешев иска ЕК да наблюдава по-сериозно България

С бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години, смята той

Използвайки законодателната власт, се надявам, че още с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията, изтъкна Кирил Петков.

Той заяви, че не може да се обвърже със срокове, тъй като държи да бъдат спазени всички закони и да бъдат събрани всички необходими доказателства преди да се пристъпи към реални обвинения. Иначе не биха постигнали успех в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Той призова обществото да не се фрустрира, ПП имат правителство и са на власт само от месец и половина и не може да се очаква да има арестувани и обвинени до този момент.

"Трябва да успеем в следващите месеци в рамките на закона да направим максималното, което имаме възможност", каза Петков.

Като приоритети Петков изтъкна реформата в КПКОНПИ, както и реализирането на Плана за възстановяване и развитие, доколкото е възможно, тъй като ПП и коалиционните им партии нямат конституционно мнозинство в парламента. Важно е обаче, че в плана е залегнала идеята, че над главния прокурор не може да е само Господ, а той трябва да бъде един администратор. Най-вероятно това контролът на главния прокурор ще бъде въведен чрез функцията на съдия, който да разследва временно.