САЩ няма да ни налагат санкции заради Северна Македония. Това е фалшива новина. Така министър-председателят Кирил Петков определи новината, след изказването на конгресмена Клаудия Тени, че от Америка готвят санкции за България заради блокиране на членството на Македония в ЕС.

В отговор на въпрос на журналисти премиерът заяви, че ще иска от македонските си колеги да посочат кои теми са затворени и по кои сфери са постигнати резултати. "Северна Македония няма териториални претенции, което е позитивен знак от тяхна страна. В момента имаме реални резултати - това, което досега не виждахме в нашите отношения", допълни Петков.

"България приема да използва краткото име Северна Македония... Изрично се потвърждава, че двете имена са еднакво валидни, и се потвърждава отсъствието на каквито и да е последици за териториалната цялост на България", каза преди това и македонският премиер Димитър Ковачевски.

А Кирил Петков: "И се радвам да мога спокойно да кажа Северна Македония", каза Кирил Петков.

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

На 25 януари съвместно заседание на двете правителства

По думите му вече имаме реални резултати. Петков обаче остави на транспортния министър да даде повече информация за договореното по авиолинията София - Скопие, която още преди това обяви, че ще стане реалност до 60 дни.

Трябва да запретнем ръкави и да няма периоди без срещи, допълни той.

"В най-скоро време очакваме да имаме посланик на Северна Македония в София, както и на България - в Скопие. Надявам се това да се случи в следващите 60 дни", сподели още Кирил Петков. На срещата на Кирил Петков с президента Стево Пендаровски двамата са разговаряли във възможно най-къс срок да бъде изпратен посланик на Северна Македония у нас. От почти две години страната няма посланик в София.

"Ще обсъдим прогреса на историческата комисия с настоящите членове и на тази база ще решим кое е най-добре за в бъдеще. Никой няма право да излиза от регламента, който сме договорили", отвори на въпрос за предложението на Буяр Османо министър-председателят.

За самата историческа комисия Кирил Петков иска да бъдат обсъдени със сегашните членове прогреса, който вече е направен, прогресът, който мисля, че ще могат да направят и на тази база ние ще решим заедно кое е най-добро оттук нататък. Иначе Петков се закани, че отказите от срещи е свършил, поет е личен ангажимент от двамата премиера Петков и Ковачевски, че никой няма право да излиза извън регламента.

Всичко, за което има съгласие в историческата комисия, да бъде отразено в учебниците, настоява Кирил Петков. "С други думи - да, може да не са решени всички въпроси, може да отнеме много повече време да се решат, но тези, по които се разбираме и имаме вече общо мнение по тях, те да бъдат отразени в тези учебници."

Теодора Генчовска поиска Скопие да спре говора на омразата към България

Теодора Генчовска поиска Скопие да спре говора на омразата към България

С Буяр Османи обсъдиха и завършването на Коридор № 8

На въпрос обсъдени ли са гаранции за правата на българите в Северна Македония и предстоят ли промени в състава на историческата комисия от българска страна Кирил Петков, отговори така: "Много важен приоритет - правата на човека в Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация са основен приоритет в нашите работни срещи. Това ще бъде основополагащ начин да сме сигурни, че няма да има македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация."

На 25 януари на междуправителствено заседание в София ще бъдат установени 5 работни групи - по икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. Ще има заседания всяка седмица, което означава един път месечно за работна група. Координацията ще е на министерството на външните работи у нас.

Сред 18 ч. българско време предстояха срещи на премиера Кирил Петков и с политическите лидери - Али Ахмети на ДСИ и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.