Посолството на САЩ разпространява изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс във връзка с журналистически запитвания за позицията на САЩ по темата за евроинтеграцията на Западните Балкани и по-конкретно на Република Северна Македония, върху която тегне ветото на България.

 

"Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона. Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема."

Припомняме, че широко медийно отразяване у нас придоби интервюто на републиканския конгресмен Клаудия Тени, която се изказва "за" налагане на санкции, ако София не промени позицията си. Интервюто е направено за македонската редакция на "Гласът на Америка", а самата Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество.

Ковачевски: Няма да преговаряме за нашите идентичност и език

Ковачевски: Няма да преговаряме за нашите идентичност и език

Разговорите с България все пак ще продължат, каза лидерът на СДСМ

Това не е първото изказване на републиканеца по темата. Преди около два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Скопие.

Изявлението на посолството на САЩ у нас идва на фона на визитата на Кирил Петков в Скопие, която беше коментирана нееднозначно у нас от анализатори.

Експерти песимисти за посещението на Петков в РСМ, отивал с "промокод"

Експерти песимисти за посещението на Петков в РСМ, отивал с "промокод"

Боян Чуков, експерт по национална сигурност, обаче е песимист