Осезаем прогрес и конкретни срокове. Това е основното постижение след съвместните заседания на правителствата на България и Република Северна Македония, изтъкна в кратно изявление преди редовното седмично заседание на Министерски съвет премиерът Кирил Петков.

"Искам да благодаря на всички министри, които участваха. Прогресът бе осезаем, постигнаха се реални резултати, и със съвсем различен, конструктивен тон се проведе в сравнение с това, което е било в минало години", похвали екипа си министър-председателят.

Той изрази надежда - новият модел на работа да доведе до така желаното добросъседство.  Петков благодари и на министъра на външните работи Елена Генчовска за организацията на съвместното заседание. "Надявам се, че това е само първата крачка.

Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си

Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си

Ще се води активен диалог между двете страни

Иначе основната задача на днешното правителствено заседание била друга - приемането на доклада на военния министър Стефан Янев относно напрежението между НАТО и Руската федерация и състоянието на националните ни въоръжени сили. "После ще решим коя част е секретна, коя е отворена, и отворената ще можем да я споделим пред Народното събрание", поясни премиерът.

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

Българската позиция трябва да бъде преди всичко в защита на българския национален интерес