Всички партньори осъзнават, че по време на война е много безотговорно да допуснем правителството да падне. Това смята министър-председателят Кирил Петков на фона на критиките и нападките, които валят срещу правителството от повече от седмица. Няма опасност правителството да падне в момента.

анкета

Задават ли се пак предсрочни избори?

Виж резултати

Да 61.6%

Да, а не трябва 15.3%

Не, писна ми 11.0%

Не, всичко е наред 10.4%

Нямам мнение 1.7%

Петков не се разпознава и в думите на президента днес, че "политически шарлатани да разпалват страстите от войната за своя употреба".

"Не мисля, че имаше предвид нас. Той много добре ни познава и знае, че защитаваме българските интереси", заяви Петков.

"Единият вариант е да сме меки като Орбан, да купуваме газа на Русия. Другата позиция е позицията на Европа е да кажем, че не може през 21 век да летят бомби и да си затворим очите. Нашето правителство не мисли, че това е в български интерес, заяви Петков.

Не смятам, че ще го направят, посочи Кирил Петков, явно визирайки БСП и ултиматума, който бе поставен не веднъж от лидера Корнелия Нинова.

И Йотова пита за офшорки и позорни решения за комисионни за газ

И Йотова пита за офшорки и позорни решения за комисионни за газ

Вицепрезидентът увери, че няма промяна в позицията на Румен Радев

Гласуването в парламента трябва да е ясно. Ние от "Продължаваме промяната" ще гласуваме "за" общия мандат на военно-техническа помощ. Оттам нататък, каквото поискат украинските ни партньори, ще гледаме да го направим, ако е във възможностите ни. Конкретно Кирил Петков обясни, че президентът Зеленски съвсем конкретно е поискал старата руска военна техника да бъде ремонтирана у нас. "У нас темата е превърната в политическа дъвка, но там Зеленски ми говореше конкретно от какво имат нужда, с какво можем да помогнем. Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо", добави той и обясни, че това е точната дефиниция на военно-техническата помощ. По думите му "Терем" и "Авионамс" имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие.

За кризата със спрените доставка на природен газ от Русия, премиерът посочи, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ и то точно до юни месец. Отказът е с решение на шефа на Булгаргаз" и това е един огромен въпрос, защото докато се строи тръбата е можело да съседната точка "Неа Месемврия" да се доставя спокойно по-голямо количество газ.

Булгаргаз прогнозира цена на газа за юни 2022 г. 148,63 лв./MWh

Булгаргаз прогнозира цена на газа за юни 2022 г. 148,63 лв./MWh

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за м.юни 2022 г

Кирил Петков заяви, че ако някой от "Булгаргаз" вземе такова решение, "без да ме уведоми мен, като министър-председател, бих го уволнил на следващата секунда".

Той отбеляза, че е говорил с изпълнителния директор на "Бритиш петролиум" и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по рано от юни.

Иначе и Кирил Петков изрази увереност, че миксът, който можем да купуваме от Гърция и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на средна стойност по-ниска от тази на "Газпром".