В телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан руският президент Владимир Путин обяснява за провокация на Украйна в град Буча, съобщи Кремъл в сряда, съобщава ТАСС.

"Владимир Путин информира премиера за ситуацията на преговорите между руските и украинските представители, както и даде принципни оценки за груба и цинична провокация от киевския режим в град Буча", се казва в съобщението.

Путин и Орбан обсъдиха и редица ключови въпроси в отношенията между Русия и Унгария, които продължават да се развиват по взаимноизгоден път, подчертават от Кремъл. Лидерите се съгласиха да продължат контактите си.

Орбан е поканил Путин на мирни преговори в Будапеща. Той е предложил Путин да се срещне с президентите на Украйна Володимир Зеленски и Франция Еманюел Макрон, както и с германския канцлер Олаф Шолц, за да проведат разговори в Будапеща, където лидерите да се споразумеят за незабавно прекратяване на огъня, съобщава "Евронюз".

Въпреки че руският президент се е съгласил с това, той има определени условия, които остават неразкрити.

Що се отнася до санкциите срещу Русия, той каза, че Будапеща досега е подкрепяла различните кръгове, защото "единството в ЕС е важно", но предупреди, че разширяването на санкциите, за да включат петролния и газовия сектор, е "червена линия".

"Това ще убие Унгария", аргументира се той, добавяйки, че санкциите нанасят значителни щети и на европейската икономика.

Той призова Брюксел да предприеме "незабавни действия" за смекчаване на въздействието на санкциите върху цените на енергията и каза, че Унгария е готова да плаща за руските енергийни продукти в рубли, ако бъде помолена за това.

Относно поканата към Путин за Будапеща, "отговорът беше положителен, но руският президент казва, че има определени условия", добави Орбан, без да ги уточнява.

Той също така повтори, че Унгария няма да предостави никакво оръжие на Украйна и упрекна Зеленски, който в неделя разкритикува западни лидери, че не предоставят на Украйна определени оръжия, включително бойни самолети, танкове и противоракетни системи.

Президентът Зеленски "има лошия навик да казва на всички какво да правят", каза Орбан пред репортери. "Би било по-добре да се откаже от този навик."

Русия в ООН: Само аматьори могат да вярват за Буча

Русия в ООН: Само аматьори могат да вярват за Буча

Небензя обяснява, че се разпространяват лъжи за действията на руските военни