Когато се върна в България, ще говоря с президента за свикването на КСНС, на който да бъде представен доклад на външното министерство за отношенията между България и Република Северна Македония. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с македонския си колега в Рим, съобщава bTV.

Той посочи, че иска да обясни на държавния глава защо свикването на съвета за национална сигурност е добра стъпка. Премиерът обаче подчерта, че това е право на президента по Конституция.

Петков заяви, че с Димитър Ковачевски не са се обвързвали със срокове за падане на ветото за преговори на Северна Македония с ЕС.

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

КСНС е орган за подпомагане на диалога, а нарушен ли е диалогът в коалицията?

Той бе категоричен, че форматът коалиционен съвет е много важен и ще го свика. Премиерът обаче поясни, че е необходим по-широк консенсус, поради което трябва и опозицията да бъде информирана.

Много е важен този въпрос, за да бъде ограничен само до една група от партии, добави той към аргументите си защо трябва да има КСНС при президента.

Петков съобщи и че през следващите седмици се очакват провокации от групи, които не искат добросъседство между двете държави.

Припомняме, предишното заседание на КСНС по темата Македония беше на 10 януари 2022 г. Тогава участниците се обединиха около тезата, че са нужни не срокове, а реални резултати от РСМ.

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите със Северна Македония

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите със Северна Македония

Той подчертава, че българското правителство няма да направи нищо