"Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Северна Македония за решаване на основните предизвикателства, които стоят пред тях в сектора на енергетиката. Възможностите за износ от България за допълнителни мощности на електроенергия както за нуждите на икономиката и индустрията на РСМ, така и за битови потребители, става въпрос за около 200 мегават часа базова равномерна електроенергия за периода до 31 март 2023 г."

Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в Министерски съвет след среща със северно-македонския си колега Димитър Ковачевски по темата "Енергетика".

На брифинга обаче не стана ясно дали помощта, която ще окаже България на РСМ ще бъде на дневна или на месечна база.

Смесената работна група между България и Северна Македония трябва да изработи всички детайли по подписването и сключването на договор в областта на електроенергетиката.

Разговаряно е да се задълбочи сътрудничеството в областта на природния газ чрез пренос и съхранение на синьо гориво както в средносрочен план, така и в дългосрочен план, обясни служебният премиер. Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в "Чирен", за да може РСМ да се възползва по-пълноценно от участието в интерконектора и терминала, който се изгражда в Александруполис (Гърция). Така през България и газовото хранилище в Чирен доставките на втечнен газ да могат да бъдат балансирани и РСМ да черпи такива количества, каквито са необходими на дневна база, без да се създават допълнителни трудности пред страната, поясни Донев.

При разговорите, които проведохме, потвърдихме добрата оценка за положително развитие на диалога между България и Северна Македония и затова, че ще се работи последователно за задълбочаване на доброто сътрудничество между двете държави, отбеляза Гълъб Донев.

От своя страна Димитър Ковачевски обясни, че двамата премиери са говорили за енергийната криза и повишаване цените на енергията. Цената на тока е от особено голям проблем за икономиката на България, но и за Северна Македония, изтъкна Ковачевски.

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация, беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини - сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса", подчерта Ковачевски.

Опитали се да намерят решене за цената на тока за последното тримесечие на 2022 г. и за първото тримесечие на следващата година. Договорено е да се сформира работна група, съставена от Министерство на икономиката на Северна Македония и Министерство на енергетиката на България, за техническите параметри на капацитетите за цените и преноса на електроенергията. Работната група ще започне работа в сряда.

Двамата премиери говорили още за новия интерконектор с Гърция за природен газ, но и за мощностите на складиране на втечнен газ в България